Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    10 důvodů, proč vyrazit do Slovinska: Paštikáři, ani tohle nečtěte!

    Dlouho bývalo pouze tranzitní zemí při cestě do Chorvatska. Naštěstí i našinci přicházejí na to, že tahle země, která je menší než Morava, nabízí úplně všechno! Krásnou přírodu, čisté moře, jezera i řeky, malebná města, skvělé jídlo i víno, ale i vřelý vztah k ekologii, mnohojazyčnost a vřelé obyvatelstvo.

    1. Poloha

    O krásách Slovinska by se daly napsat stohy papíru a nafotit tisíce snímků. Nejlepší bude, když se vydáte objevovat sami. Není to daleko. Z Prahy jste tam za osm, z Brna za šest hodin autem. Navíc máte možnost spojit návštěvu i s výlety do okolních zemí – Itálie, Chorvatska, Rakouska nebo třeba Maďarska. Záhy zjistíte, že to není třeba, ve Slovinsku najdete všechno, co od vydařené dovolené čekáte.

    2. Úchvatná příroda

    Slovinci jsou na svou přírodu náležitě pyšní. Když se sem vypravíte, uznáte, že k tomu mají důvod. Země střední Evropy se sice svou rozlohou řadí k těm menším, záhy přijdete na to, že týden vám na objevení krás stačit nebude. Ať už jde o Triglavský národní park v Julských Alpách, Škocjanské jeskyně, úchvatnou jeskyni Postojna, kde žije i endemitická člověčí ryba neboli macarát jeskynní, a další přírodní parády.

    Řeka Soča

    3. Křišťálové vodstvo

    Ani ve vrcholném létě tu nemusíte řešit, zda vás koupání v některé ze sladkovodních ploch nebude stát nohu nebo ruku, případně „jen“ alergickou reakci na sinice a jinou havěť související se znečištěnou vodou. Jezera i řeky jsou tady čisté tak, že se na ně budete muset pořád chodit dívat, jestli se vám to náhodou nezdá. 

    Užijte si třeba Bled, malé podhorské městečko s jezerem, uprostřed něhož je ostrůvek s kostelíkem a zvonkem pro štěstí. V jezeře se můžete vykoupat nebo si ho projet na loďce, případně ho obejít dokola. Kolem je mnoho restaurací, na kopci se tyčí hrad. Kousek od Bledu je pak soutěska Blejski Vintgar, kterou protéká průzračná říčka. Údolí řeky Soče je pak samostatná kapitola. Dravé vodní toky téhle alpské země uspokojí i milovníky raftů a ostatních adrenalinových sportů. Milovníky wellness pak zase množství minerálních pramenů a lázní.

    4. Kvalitní jízda

    Sympatická rozloha a kvalitní silnice a dálnice. Ideální společníci pro objevování krás. Projedete dva tunely a z podhůří, kde vládnou smíšené lesy, jste rázem na pobřeží Jadranu, popíjíte růžové víno a kocháte se výhledem na moře. Krátké vzdálenosti a proměnlivá krajina jsou vysoce návykové. Tady nuda nemá šanci, navíc vám neodejdou tlumiče od auta, když se při kochání zapomenete! Fascinováni můžete být i tím, že silničáři první den začnou frézovat vozovku, druhý a třetí den položí asfalt a čtvrtý den jedete po novém. U nás jsme zvyklí na jiné (ne)tempo.

    5. Pobřeží

    Necelých padesát kilometrů mořského pobřeží se sice nemůže rovnat se sousedním Chorvatskem a Itálií, i tak si tu ale přijdete na své. V Portoroži, která je známým lázeňským letoviskem, do moře vystupujete převážně z mola. Letovisko Izola je přívětivější i k méně zdatným plavcům a k malým dětem, najdete tu oblázkové pláže a upravené vstupy do vody, sprchy i převlékárny. Koupat se můžete i v okolí Piranu, kde najdete řadu divokých pláží. 

    Slovinsko délkou pobřeží zhruba 50 kilometrů nemůže konkurovat Chorvatsku ani Itálii, obě země by se ale co do čistoty a upravenosti mohly učit.

    6. Benátská perla

    Na přímořský Piran a jeho okolí si vyhraďte klidně celý den. Dopoledne obejděte historické centrum a vyšlápněte si na kopec, abyste nepřišli o luxusní výhled, polední žár přečkejte v některé z restaurací nebo na pláži pod slunečníkem a večer se vydejte na jídlo třeba na náměstí. Piran má nesporné kouzlo, protože si tu díky charakteristické architektuře přijdete jako ve zbrusu nových Benátkách. I díky tomu bývá označováno za nejitalštější město Slovinska.

    7. Lublaň

    I když se v létě člověk vidí buď u vody, nebo třeba na horské túře, skvělou službu udělají i jeskyně, hlavní město Slovinska nezatracujte. Našinec si staré město rychle oblíbí, protože mu bude v mnohém připomínat starou Prahu, Kampu a Malou Stranu, k čemuž přispívá i řeka Lublanice. Centrum z velké části navrhl architekt Jože Plečnik, celé historické centrum je pěší zónou, kde najdete spoustu malých kaváren a restaurací. Každou sobotu je v centru velký trh s domácími produkty. Celkový dojem: Velice milé a čisté město. V roce 2016 bylo oceněno jako Nejzelenější evropské město.

    Hlavní město Lublaň

    8. Agroturistika a ekologie

    Slovinci jsou, co se ochrany životního prostředí týče, velmi uvědomělým a vyspělým národem. I z toho důvodu tu najdete řadu farem a hospodářství, které cílí na agroturistiku. Báječný relax si užijete třeba v resortu Garden Village Bled. Slovinci jsou si svého bohatství vědomi, a tak právo na čistou vodu zanesli i do základní listiny práv a svobod.

    9. Jídlo a pití

    Je až s podivem, jak rozmanitá je kuchyně této malé země. Z Rakouska Slovinsko adoptovalo třeba klobásy a štrúdl, z Itálie žlikrofi podobné raviolám, z Balkánu pljeskavicu a burek. Mezi typické speciality patří jota – typická slovinská polévka z fazolí, kysaného zelí a brambor a někdy i s klobásou nebo uzeným. Jako hlavní chod žlikrofi – těstovinové knedlíčky plněné bramborami, cibulí, masem, a jako dezert blejska kremna rezina (variace na řezy kremeš) nebo štruklji, což je něco mezi závinem a štrúdlem. Tradiční je také dýňový olej.

    Abstinenti mohou zvolit některou z minerálek, například minerálku Radenska (tu vlastní Kofola, čili je tak trochu domácí, pozn. red.), ostatní mohou ochutnávat skvělé víno z místních vinic.  V zemi jsou tři hlavní vinařské oblasti – Podravje, Posavje a PrimorskaTeran, Malvazija nebo Rebula jsou některé z typických místních odrůd. Oblíbené jsou také pálenky, například z hrušek odrůdy Williams i s hruškou v lahvi. Piva Union nebo Laško zaženou žízeň, zarytí pivaři z nich odvaření nebudou.

    10. Místní

    I když by si člověk myslel, že vzhledem k bývalé Jugoslávii a společné historii budou mít Slovinci nejblíž k jazykově spřízněným Chorvatům, není to tak úplně pravda. Záleží na tom, v jaké části země se nacházíte. Oblast italského přímoří je dvojjazyčná, najdete tu i italské názvy obcí a nápisy. U rakouských hranic je patrný vliv německý. A výsledek? Slovinci ovládají cizí jazyky, jsou přátelští, tolerantní a hrdí na svůj maličký národ. S trochou nadsázky je Slovinsko ideálním mixem rakouského smyslu pro pořádek, čistotu a spolehlivost s italským šmrncem a temperamentem. Prostě se tu tak nějak samozřejmě budete cítit dobře.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:08 pondělí 26. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      73
    • Trapas
      11
    • Haha
      10
    • Sladký
      9
    • Cože
      7
    • Tvl
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...