Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Domečky pro zlaté stafylokoky: Takhle vypadá Ondráčkova kebabová noční můra

    Ráj bakterií v provozovnách rychlého občerstvení. | foto: Profimedia.cz

    Tohle je jen pro silné žaludky! Královéhradecké bistro, kde se otrávilo 57 lidí, je jen špičkou ledovce. Ve skutečnosti inspekce každoročně pokutuje desítky až stovky provozoven, jejichž stav je v ještě žalostnějším stavu. Vybrali jsme pro vás ochutnávku odstrašujících kuchyní a vězte, že si nepřejete, aby právě tam někdo připravoval váš pokrm!

    Nicnetušící strávníci se šli najíst do oblíbeného bistra v Hradci Králové a skončili s otravou v nemocnici! Podle předběžných výsledků se lidé otrávili toxinem, tedy látkou, kterou do jídla zřejmě vypustila bakterie zvaná zlatý stafylokok.

    Kompost? Omyl. Provozovna rychlého občerstvení.

    Nikdo jídlo neotrávil, jak se domníval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který si utrhl pěknou ostudu, když na sociální síti napsal: Dnes se dozvídáme, že v kebabu byl jed! Co myslíte, kde se kebab, tedy ten polotovar vyrobil, a kdo tam ten jed dal a proč? Odpověď se nabízí, ale případem se určitě bude zabývat Policie ČR!“

    Nejen pro pana poslance máme vysvětlení od experta na potravinovou bezpečnost Ing. Tomáše Čapka. „Toxiny jsou látky, které produkují některé bakterie, a zdaleka se nejedná jen o zlatého stafylokoka. Otravu z potravin způsobuje častěji například toxin bakterie Bacillus cereus, která napadá hlavně obilniny. I proto se mluví o syndromu čínských restaurací, neboť se toxin nejčastěji vyskytuje v rýži,“ řekl nám odborník.

    Tady mají bakterie ráj!

    Bakterie patří mezi první organismy, které obývaly naši planetu a vždy budou patřit mezi nejpřizpůsobivější obyvatele, a tak se holt s jejich přítomností musíme smířit. Jak ale lze zabránit jejich šíření tam, kde zrovna nejsou vítanými hosty? Prostým dodržováním hygieny.

    Kde je špína, tam je ráj pro bakterie. To bohužel stále mnoho provozovatelů restaurací a bister nechápe a pojem hygiena je pro ně abstraktní pojem. Nelze se pak divit, že potravinářská inspekce každým rokem pokutuje, nebo dokonce zavírá stále závratné množství podniků. Ty si můžete vyhledat na portálu Potraviny na pranýři, což je instituce, kterou provozuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

    Podívejte se, jak vypadají některé odstrašující příklady rychlého občerstvení, do fotogalerie!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:35 sobota 6. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      23
    • Trapas
      16
    • Haha
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      9
    • Super
      7