Na obrazovce se objevoval deset let, během nichž navštívil desítky, ne-li stovky podniků více či méně „valné“ kvality. „Mám teď mnohem víc volného času, nejezdím šedesát tisíc kilometrů za rok a je spousta dní, které mohu trávit s rodinou nebo po svých hospodách,“ uvedl Zdeněk Pohlreich v pořadu Osobnost Plus.
„Od té doby žiji jiný život,“ pochvaluje si úspěšný šéfkuchař, který let strávených na obrazovce rozhodně nelituje.
I tentokrát se vymezil vůči mladým, levicově smýšlejícím lidem. „Hromady těch, kteří se vyjadřují k dění a mají ambici někomu radit, nic o věcech nevědí. Logicky to patří k věku. Mladí lidé mají blíž k levicovému myšlení než k tvrdé práci a k tomu být zticha. Chápu to, radost z toho ale nemám a nemůže ji mít nikdo,“ říká Pohlreich, jenž má za to, že pracovat se musí od píky, neexistuje, aby se člověk stal rovnou manažerem a požadoval nejrůznější výhody a privilegia.
„Šílená představa je, že všichni budou žít zadarmo. Ti, kteří mají dluhy, je nebudou platit a další podobné vynálezy, které vymysleli. Celkově se ale o politice nechci bavit. Nemá to smysl,“ míní známý šéfkuchař.
Výhrady má i k českému vzdělávání v oblasti gastronomie. Má ho za nepružné a systém výchovy nových kuchařů podle něj nefunguje tak, jak by mohl a měl.
„Tahají se do toho věci, které s řemeslem nesouvisejí – například maturita. Nechápu, proč má číšník maturitu z matematiky a učební obor na tři roky. Tito lidé se potřebují naučit vše potřebné o surovinách, o tom, jak je zpracovat, hygienické zásady, počítat a potom už jen praxe, praxe a praxe,“ nechal se slyšet v rozhovoru s Barborou Tachecí v pořadu Plus.
„Sám maturitu nemám a také žiji. Když si budu vybírat někoho do kuchyně, zajímá mě, co umí a co mi ukáže,“ dodal.
Fotogalerie |