6. Fermentované potraviny
Kromě toho, že i letos bude hitem všechno lokální, co k nám nepřiletělo z druhé konce polokoule (což ze hry vyřazuje i zdánlivě ekologická bambusová brčka), zazáří i dříve opomíjené a nedoceněné potraviny.
Korejské kimči, ale i tuzemské kysané zelí a další kvašené pochutiny si člověk sice nespojuje s plážovými radovánkami a létem, vsadit na ně se ale v mnoha ohledech vyplatí.
Mají málo kalorií, upravují trávení, jsou napěchované zdraví prospěšnými látkami a díky bakteriím mléčného kvašení tuží naše zažívání k tomu, aby lépe zdolávalo výkyvy teplot, nápor ledových nápojů, časté dietní chyby a cestovatelský průjem.
V parném létě navíc osvěží a ochladí organismus, nehledě na to, že jsou skvělou surovinou pro přípravu salátů a dalších lehkých jídel, která v létě oceníme nejvíc.