Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Znáte je? 9 základních triků, které musí umět každý správný kuchař

    S těmihle tipy si usnadníte každodenní vaření. | foto: Giphy

    Milujete vaření? Tak to pak máte určitě svoje zaručené metody, jak nakrájet cibuli na drobno a bez slz nebo jak dlouho vařit těstoviny. A pokud ne, máme je pro vás my - dali jsme dohromady několik základních vychytávek, které vám život v kuchyni usnadní.

    1. Krájení cibule na drobno

    Pokud chcete cibuli nakrájet na co nejmenší kousky, potřebujete hodně ostrý nůž a pevný stisk. Nejprve ji nakrájíte podélně a pak, kolmo na to, sekáte těsně u prstů - chce to cvik. Slzení zabráníte tak, že nůž nejprve opláchnete studenou vodou.

    Na krájení cibule si vezměte ostrý nůž.

    2. Krájení česneku

    Chcete z pálivého stroužku dostat maximum chuti? Tak ho nejprve rozdrťte plochou nože, pak stačí jen sekat na malé kousky. Pokud vás po česneku pálí žáha, ještě před rozdrcením stroužek rozkrojte a vyndejte prostředek.

    Česnek nejprve rozdrťte plochou nože...
    ... a pak už česnek jen pokrájíte na malé kousky.

    3. Vaření těstovin

    U jednotlivých druhé se to může lišit, lidová zkušenost ale ukázala, že osmiminutová lázeň ve vroucí osolené vodě je ideální. Těstoviny vařte vždy v dostatečně velkém hrnci, kdyby neměly prostor, mohly by se slepit. Poté, co je slijete, je ještě propláchněte vlažnou vodou.

    Těstoviny vařte v osolené vodě 8 minut a v hrnci dost velkém, aby měly prostor,...

    4. Krájení hlávkového salátu

    Jak na krájení salátu do salátu? Nejjednodušší je si hlávku rozpůlit a polovinu pak podélně rozdělit na tři díly, které už jen pokrájíme na malé kousky.

    Hlávkový salát nejjednodušeji nakrájíte tak, že ho naříznete nejprve podélně.

    5. Krájení rajčat

    Chcete mít rajčata na tenké plátky a nestojíte o kuchyň celou zamazanou rajčatovou šťávou. Na krájení rajských jablíček si vezměte nůž se zoubky a rajčata řezejte plynulým pohybem sem-tam.

    Na rajče si vezměte zoubkovaný nůž a řežte jím jako s pilou.

    6. Smažení vajec

    Jestli se vám zdá, že otočit ve vzduchu palačinku nebo třeba vejce je skoro nadlidský úkol pro profesionály, mýlíte se. Třeba u vajec stačí počkat, až budou bílky opravdu usmažené, u palačinek zase musí být pánev dostatečně mastná.

    Vejce na pánvi obrátíte bez poničení jedině tehdy, když jsou bílky už úplně...

    7. Strouhání mrkve

    Rychlejší a jednodušší bude strouhání mrkve v případě, že si zeleninu jedním koncem opřete o stůl nebo prkýnko. Druhou půlku podržíte ve vzduchu a strouháte odshora dolů.

    Při strouhání si mrkev opřete o prkýnko a škrábejte odshora dolů.

    8. Šlehání krému

    Delikátní záležitost - ušlehat krém z másla a cukru, aby se nezdrcl, ale zároveň měl pevnou konzistenci. Klíč je v použití másla pokojové teploty. Během šlehání občas vypněte šlehač a shrňte krém, co se přichytil na stěnách misky.

    Krém z másla a cukru nejsnadněji vyšleháte, když použijete máslo pokojové...

    9. Klepání řízků

    Potřebujete-li naklepat řízky, přikryjte maso igelitovým sáčkem nebo alobalem. Dělejte to na podložce, a ne přímo na stole, kvůli kontaminaci. Z masa nebude při klepání stříkat žádná šťáva, takže nebudete muset vytírat celou kuchyň, ať už do toho budete bušit sebevíc.

    Pokud si nechcete při naklepávání řízků zašpinit kuchyni, položte na maso sáček...
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:16 úterý 26. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Trapas
      14
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Tvl
      5
    • Sladký
      4