1. Krájení cibule na drobno
Pokud chcete cibuli nakrájet na co nejmenší kousky, potřebujete hodně ostrý nůž a pevný stisk. Nejprve ji nakrájíte podélně a pak, kolmo na to, sekáte těsně u prstů - chce to cvik. Slzení zabráníte tak, že nůž nejprve opláchnete studenou vodou.
2. Krájení česneku
Chcete z pálivého stroužku dostat maximum chuti? Tak ho nejprve rozdrťte plochou nože, pak stačí jen sekat na malé kousky. Pokud vás po česneku pálí žáha, ještě před rozdrcením stroužek rozkrojte a vyndejte prostředek.
3. Vaření těstovin
U jednotlivých druhé se to může lišit, lidová zkušenost ale ukázala, že osmiminutová lázeň ve vroucí osolené vodě je ideální. Těstoviny vařte vždy v dostatečně velkém hrnci, kdyby neměly prostor, mohly by se slepit. Poté, co je slijete, je ještě propláchněte vlažnou vodou.
4. Krájení hlávkového salátu
Jak na krájení salátu do salátu? Nejjednodušší je si hlávku rozpůlit a polovinu pak podélně rozdělit na tři díly, které už jen pokrájíme na malé kousky.
5. Krájení rajčat
Chcete mít rajčata na tenké plátky a nestojíte o kuchyň celou zamazanou rajčatovou šťávou. Na krájení rajských jablíček si vezměte nůž se zoubky a rajčata řezejte plynulým pohybem sem-tam.
6. Smažení vajec
Jestli se vám zdá, že otočit ve vzduchu palačinku nebo třeba vejce je skoro nadlidský úkol pro profesionály, mýlíte se. Třeba u vajec stačí počkat, až budou bílky opravdu usmažené, u palačinek zase musí být pánev dostatečně mastná.
7. Strouhání mrkve
Rychlejší a jednodušší bude strouhání mrkve v případě, že si zeleninu jedním koncem opřete o stůl nebo prkýnko. Druhou půlku podržíte ve vzduchu a strouháte odshora dolů.
8. Šlehání krému
Delikátní záležitost - ušlehat krém z másla a cukru, aby se nezdrcl, ale zároveň měl pevnou konzistenci. Klíč je v použití másla pokojové teploty. Během šlehání občas vypněte šlehač a shrňte krém, co se přichytil na stěnách misky.
9. Klepání řízků
Potřebujete-li naklepat řízky, přikryjte maso igelitovým sáčkem nebo alobalem. Dělejte to na podložce, a ne přímo na stole, kvůli kontaminaci. Z masa nebude při klepání stříkat žádná šťáva, takže nebudete muset vytírat celou kuchyň, ať už do toho budete bušit sebevíc.