1. Na každý den - Kapustnice
Slováci jsou polévkoví stejně jako Češi. Jejich nejoblíbenější je kapustnica, jednoduše řečeno: zelňačka. dávají do ní klobásu a zelí, ale často třeba i sušené švestky. Mají ji tak rádi, že ji některé rodiny jedí i na Vánoce místo rybí. Poproste si o domácí a nebudete litovat.
2. Tradičně - Brynzové halušky
Halušky určitě znáte - jsou to malé těstové kuličky. Pokud si je dáte s uzeným a se zelím, říká se jim strapačky. Halušky jsou jen ty přelité teplou brynzou a třeba posypané dozlatova opečenou cibulkou. Ty si musíte dát!
3. Na oslavu - Pečená husa s lokšemi
Pečená husa je na Slovensku velmi populární a slavnostní jídlo - podobně jako u nás. Jen Slováci ji nejedí s knedlíky, ale spíše s lokšemi. To jsou bramborové palačinky, které se solí a potírají máslem.
4. Ke svačince - Pirohy
Dalším jídlem oblíbeným na Slovensku jsou pirohy. Nekynoucí trojuhelníčky pochází z východní Evropy a plní se masem, zeleninou, sýrem, ale také ovocem. Zkuste od každého něco.
5. Chuťovka - Korbáčiky, parenice a další sýry
Slovenské sýry jsou kapitola sama pro sebe. Kromě brynzy jsou známé třeba oštěpky z ovčího sýra, které se nechávají odležet v dřevěné formě.
Dalším populárním sýrem je parenice, která má tvar malého válečku, ze kterého se odtrhávají jednotlivé nitě. Korbáčiky jsou zase ty známé copánky z uzeného polotvrdého sýra. Mňam!
6. Rychlovka - Živáňská pečeně
Živáňská pečeně je taková trampská specialita, která je rychle hotová a chutná skvěle. Připravit si ji můžete klidně sami.
Do alobalu vložíte plátek krkovice, slaninu, nakrájenou klobásu, pokrájené brambory a cibuli, okořeníte, zabalíte a výsledek dáte péct. Při 200 stupních pečete 50 minut, poté vybalíte a rovnou jíte. Díky obalu je maso krásně šťavnaté.
7. K večernímu posezení - Pagáče
Pagáče jsou slovenskou specialitou. Jsou to malé hranaté nebo kulaté bochánky, které se připravují z těsta, do kterého se vmíchají rozemleté škvarky. Vynikající chuťovka třeba k pivu nebo jenom tak.
8. Na zapití - Žinčice
Aby to nebylo jenom jídlo, měli bychom pro vás i jeden typický slovenský drink. Žinčice je meziprodukt, který vzniká při výrobě brynzy a nejpodobnější je našemu kefíru. Je o něco slanější a hustší a nejčastěji se popíjí k haluškám. Zkusit ji ale můžete i samotnou.
Fotogalerie |