Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Korbáčiky, kapustnice, pagáče: Na Slovensku tohle musíte ochutnat

    Slovensko je země krásné krajiny, ale také dobrého jídla! | foto: koláž Expres

    Chystáte se na dovolenou na Slovensko? Proč ne. Víte ale, co naši sousedi jedí? Jejich kuchyně se tolik neliší od naší. Místo hovězího se víc používá skopové, tradičnější je i využití sádla, jinak si ale i tady dáte dobrý guláš nebo třeba žemlovku. Vybrali jsme pro vás 8 typických slovenských jídel, která prostě musíte ochutnat.

    1. Na každý den - Kapustnice

    Slováci jsou polévkoví stejně jako Češi. Jejich nejoblíbenější je kapustnica, jednoduše řečeno: zelňačka. dávají do ní klobásu a zelí, ale často třeba i sušené švestky. Mají ji tak rádi, že ji některé rodiny jedí i na Vánoce místo rybí. Poproste si o domácí a nebudete litovat.

    Kapustnice neboli zelňačka je na Slovensku tak oblíbená, že se jí i o Vánocích.

    2. Tradičně - Brynzové halušky

    Halušky určitě znáte - jsou to malé těstové kuličky. Pokud si je dáte s uzeným a se zelím, říká se jim strapačky. Halušky jsou jen ty přelité teplou brynzou a třeba posypané dozlatova opečenou cibulkou. Ty si musíte dát!

    Bryndzové halušky se podávají se smaženou cibulkou.

    3. Na oslavu - Pečená husa s lokšemi

    Pečená husa je na Slovensku velmi populární a slavnostní jídlo - podobně jako u nás. Jen Slováci ji nejedí s knedlíky, ale spíše s lokšemi. To jsou bramborové palačinky, které se solí a potírají máslem.

    Na fotce je kachna s bramborovými lokšemi. Na Slovensku je tradičnější husa.

    4. Ke svačince - Pirohy

    Dalším jídlem oblíbeným na Slovensku jsou pirohy. Nekynoucí trojuhelníčky pochází z východní Evropy a plní se masem, zeleninou, sýrem, ale také ovocem. Zkuste od každého něco.

    5. Chuťovka - Korbáčiky, parenice a další sýry

    Slovenské sýry jsou kapitola sama pro sebe. Kromě brynzy jsou známé třeba oštěpky z ovčího sýra, které se nechávají odležet v dřevěné formě.

    Populární i u nás je parenice, uzená nebo klasická.

    Dalším populárním sýrem je parenice, která má tvar malého válečku, ze kterého se odtrhávají jednotlivé nitě. Korbáčiky jsou zase ty známé copánky z uzeného polotvrdého sýra. Mňam!

    Korbáčiky jsou copánky spletené z prutů uzeného sýra.

    6. Rychlovka - Živáňská pečeně

    Živáňská pečeně je taková trampská specialita, která je rychle hotová a chutná skvěle. Připravit si ji můžete klidně sami.

    Živáňská pečeně je maso, brambory, cibule a další přísady, pečené v alobalu.

    Do alobalu vložíte plátek krkovice, slaninu, nakrájenou klobásu, pokrájené brambory a cibuli, okořeníte, zabalíte a výsledek dáte péct. Při 200 stupních pečete 50 minut, poté vybalíte a rovnou jíte. Díky obalu je maso krásně šťavnaté.

    7. K večernímu posezení - Pagáče

    Pagáče jsou slovenskou specialitou. Jsou to malé hranaté nebo kulaté bochánky, které se připravují z těsta, do kterého se vmíchají rozemleté škvarky. Vynikající chuťovka třeba k pivu nebo jenom tak.

    Škvarkové pagáče můžete jíst k pivu nebo jen tak.

    8. Na zapití - Žinčice

    Aby to nebylo jenom jídlo, měli bychom pro vás i jeden typický slovenský drink. Žinčice je meziprodukt, který vzniká při výrobě brynzy a nejpodobnější je našemu kefíru. Je o něco slanější a hustší a nejčastěji se popíjí k haluškám. Zkusit ji ale můžete i samotnou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:46 středa 14. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      31
    • Trapas
      16
    • Tvl
      12
    • Cože
      10
    • Sladký
      9
    • Haha
      5