Všem, co „zdravě“ snídají banány: Je to chyba, říkají výživoví experti

Snažíte se jíst zdravě? Tak to určitě každé ráno posílíte energii vydatným banánem. Žluté ovoce je i častou součástí receptů na nabušená vitamínová smoothie, jenže pozor. Ve skutečnosti to není tak výživné jídlo, jak si všichni myslí.

Banány jsou super - jsou dobré, výživné a ráno mě vždycky nakopnou, říkáte si asi, pokud tohle ovoce pravidelně snídáte.

Jenže: Ve skutečnosti jsou banány z 25% tvořeny cukrem. Takže sice máte pocit přívalu energie, ta ale brzy vyprchá, a vy budete hladoví a unavení, jako byste nejedli nic.

Pokud je to vaše každodenní snídaně, máme špatnou zprávu.

Navíc - stejně jako třeba u alkoholu, cukr z banánů v organismu prochází fermentací a mění se na kyselinu, která vám může v žaludku a střevech způsobit pěknou paseku.

Ale nesmutněte! Oblíbených banánů se nemusíte vzdávat. Jenom je potřeba to vyvážit něčím, co zpomalí metabolismus a zneutralizuje kyselost: třeba nízkotučným jogurtem, burákovým máslem nebo opečeným toastem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 17. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 16
  • 16
  • 16
  • 15