Fotogalerie |
Fotografka Karin Berndl a kreativní ředitelka Nici Hofer vytvořily knihu domácích medicín a podělily se s pěti nejoblíbenějšími recepty.
Na kvalitní domácí medicínu nepotřebujete žádné zvláštní ingredience. Vystačíte si s běžnou výbavou kuchyně.
Takže co připravit, když trpíte jednou z následujících neduh?
1. Horečka
Na horečku jsou nejlepší ponožky v kvalitním jablečném octu. Jednoduše nasaďte fusky, dejte pod sebe ručník a běžte spát. Po 45 minutách, když horečka neklesne, vyměnit obklad.
Ponožky sundejte v případě, že je pacientovi horko na nohy nebo na ruce a nebo se začal třást.
Proč to funguje?
Ocet stimuluje krevní oběh a ten má vliv na snížení horečky. Také posiluje imunitní systém a odpadní látky se dostanou dříve z těla.
Co je potřeba?
- 500 ml studené vody
- 1–2 lžíce jablečného octa
- 1 pár teplých vlněných ponožek
- 1 až 2 ručníky
2. Kašel
Na kašel zaručeně působí teplé cibulové mléko s medem.
Mléko zahřejte v hrnci a při mírném varu přidejte cibuli (můžete použít i mandlové mléko nebo jen vodu). Sporák hned vypněte a nechte louhovat 20 minut. Sceďte do šálku a přidejte med. Pozor, med těsně před vypitím! Je totiž citlivý na teplo a ztrácí léčivé látky
Proč to funguje?
Cibule uvolňuje hlen a má protizánětlivé účinky. Med zase posiluje imunitní systém, zabraňuje množení bakterií a snižuje horečku.
Co je potřeba?
- 500 ml mléka
- 2 velké cibule
- 1 - 2 čajové lžičky medu
3. Zácpa
Na zácpu funguje tvaroh, jablko, lněné semínka a med.
Dejte tvaroh do mísy a nastrouhejte jablko, přidejte lněná semínka a med. Dobře promíchejte. Můžete přidat i vodu.
Pokud jste předtím lněná semínka nenamočili, rozdrťte je a nechte 10 minut ve směsi.
Proč to funguje?
Tato medicína má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje mnoho vitamínu a napomáhá trávení.
Ovocné kyseliny v jablku ničí hnilobné bakterie ve střevech.
Tvaroh je protizánětlivý, zklidňuje trávení a obsahuje mnoho vitamínů.
Lněná semínka podporují trávení, chrání sliznici střev a jsou bohaté na vlákninu.
Co je potřeba?
- 125 g tvarohu
- 1 jablko
- 1 čajová lžička lněných semínek
- 1 čajová lžička medu
4. Nadýmání
Tohoto nepříjemného neduhu se zbavíte pomocí kmínu, fenyklu a anýze.
Kmín je pravděpodobně nejstarší lék a koření v jednom. Smíchejte rozdrcený kmín, fenykl a anýz. Přidejte horkou vodu a nechte 10 minut louhovat, pak přeceďte a pijte neslazené. Zbývající směs můžete schovat v suchém a chladném místě na příští použití.
Proč to funguje?
Esenciální oleje obsažené v kmínu a anýzu jsou antioxidační a skvěle fungují proti nadýmání.
Fenykl má zase antibakteriální a protizánětlivé účinky a působí i proti křečím.
Co je potřeba?
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce fenyklu
- 2 lžíce anýzu
- 250ml vody
5. Nedostatek energie
Jestli potřebujete energetickou bombu zkuste vypít odvar z česneku, kajenského pepře, petržele a pažitky.
Do malé pánve dejte trochu vody a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte česnek. Nechte louhovat 10 minut.
Jemně nakrájejte petrželku, pažitku a přidejte k česneku. Úplně nakonec přidáme kajenský pepř.
Sceďte do šálku a pijte co nejvíce horké.
Proč to funguje?
Antibakteriální česnek v kombinaci se stimulující petrželkou dělá zázraky.
Pažitka má vysokou hladinu vitamínu C, čistí krev a uvolňuje hlen.
Kajenský pepř stimuluje krevní oběh a detoxikuje.
Co je potřeba?
- 250 ml vody
- 2 stroužky česneku
- 3 větvičky čerstvé petrželky
- 3 listy čerstvé pažitky
- 1 špetka kajenského pepře