Milovníci vína to dobře znají; když to s oblíbeným nápojem přeženete, následující ráno je pekelné, a to především kvůli palčivé bolesti hlavy.
Jak to, že zrovna po nápoji králů je bolehlav tak intenzivní? Podle nového výzkumu za to mohou tři věci, které obsahuje; třísloviny, histamin a cukr.
1. Třísloviny
Třísloviny obsahuje především červené víno a způsobují ten známý pocit suchého jazyka. Na některé lidi nepůsobí, citlivějším ale může způsobit právě bolest hlavy.
2. Cukr
Když smícháme alkohol a cukr, naše tělo potřebuje nutně hydratovat. Pokud tedy k vínu nepijete dostatek vody, připravte se na obří bolehlav.
3. Histamin
Histamin se většinou v našem těle uvolňuje, když máme alergii. Právě on způsobuje, že nám teče z nosu, máme suché oči a bolí nás hlava. Některá těžší vína, zejména, pokud jsou staršího ročníku, mohou histamin v našem těle uvolňovat a vyvolávat tak stejné příznaky, jako při alergii.
Jak se toho zbavit?
Bolehlavu ale můžete lehce předejít. Jak na to? Předtím, než se ponoříte do karafy s vínem, vypijte dvě silné černé kávy. Jak vám to může pomoct? Kofein totiž stahuje cévy, což zmírní účinek moku právě na ně.
Dále pomůže vypít ke každé sklence vína také sklenici vody a přesedlat ze sladkých odrůd na suché.
Fotogalerie |