Kurkuma, popcorn a avokádový olej: Gastro trendy 2016 jsou tu!

Máte rádi jídlo? Pak určitě sledujete, co se ve světě gastronomie aktuálně děje. Šéfkuchaři neustále přicházejí s novými koncepty a postupy. Máme pro vás tři nové trendy a šest „superfoods“, která budou hitem roku 2016.

Trendy v gastronomických přístupech

1. Spirituální kuchyně

Jídlo už dávno není jen o tom, aby bylo zdravé, Musí uspokojovat i ducha. Co to znamená v praxi? Že halal či košér potraviny se stanou běžnou záležitostí i pro tu část společnosti, která náboženství neholduje. Důvodem popularity je především to, že u těchto jídel je jakási záruka nezávadnosti.

Fotogalerie

2. Dobrý fast food

Po zelené vlně zdravého stravování fast foody zažívají comeback - pochopitelně v pozměněné formě. McDonald’s přichází s franšízou Next - řetězcem salátových barů, které jsou v současnosti obecně hodně oblíbené a burgery začne dělat z bio masa.

3. Nekonečné jídlo

V tomhle smyslu nekonečné jídlo neznamená zrovna All you can eat pult, u kterého se nezřízeně přecpete. Nekonečnost se týká spíše možností, kde se najíst. Jednoduše to znamená, že jídlo nebo kávu najdete třeba i v knihkupectví, knihovně, papírnictví, obchodě s oblečením, na trzích. Zkrátka kdykoliv si vzpomenete, že chcete jíst, budete mít možnost. Tenhle trend momentálně nejlépe funguje v Berlíně.

Nováčci mezi superfoods

1. Avokádový olej

Příznivci zdravého stravování na avokádo nedají dopustit. Do regálů se postupně dostává i avokádový olej. Je bohatý na vitaminy A a E a chuť si zachová i při vysokých teplotách.

Sorry, kokosový oleji, tvoje vláda končí!

2. Popcorn

Ať jíme sebezdravěji, malou chuťovku třeba u večerního filmu si málokdo z nás odpustí. A teď se konečně dostává ke slovu popcorn. Někdo si totiž dal dva a dva dohromady a pochopil, že teplem nabobtnalá kukuřičná semínka jsou mnohem zdravější, než chipsy nebo dokonce kukuřičné lupínky.

3. Poké

Poké je tradiční předkrm na Hawaji. Oč jde? Je to salát ze syrové ryby. Kousky syrového lososa smícháte například s jarní cibulkou, sezamovými semínky, zelenými fazolkami a zakápnete limetkovou šťavou. Je to superzdravé a vynikající!

4. Mořské řasy

Už je objevil i Jamie Oliver. Zelené řasy v sobě mají více vitaminu C, než třeba pomeranč. Zároveň je v nich kalcium a antibakteriální složky. Navíc tu není žádná zátěž pro životní prostředí. Mořské řasy v oceánech dorůstají znovu a znovu.

5. Kurkuma

Koření roku 2016 je jednoznačně kurkuma. V Los Angeles například momentálně ve velkém frčí zázvorovo-kurkumové tonikum, který je nejlepším ochráncem proti zimním chřipkám, zároveň zlepšuje pleť a údajně funguje i jako prevence rakoviny.

6. Stromová voda

Ano, čtete správně. Kokosové vodě odzvonilo, teď je tu drink připravovaný z extraktu z mízy stromů. Je nabušený antioxidanty a vitaminem C. V Polsku a Rusku je to tradiční pití, ve zbytku světa si své místo teprve získává.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 20. května 2016. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4