Sobota 2. července 2022, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Jak chutná medvěd, krajta nebo krokodýl? Expres testoval extrémní kuchyni

    Jak chutná medvěd, krajta nebo krokodýl? Expres testoval extrémní kuchyni. | foto: Expres.cz

    Je libo pečený medvěd, štír macerovaný v rumu nebo satay z krajty? Pokud ano, měli byste vyrazit na jeden z mnoha food festivalů, a to na Bosch Fresh Festival, kde je možné ochutnat nejen klasickou českou kuchyni, ale i speciality z extrémní nebo molekulární kuchyně. Na své si přijdou i milovníci hmyzu na talíři!

    Jen se v Česku trochu oteplí, města se začnou hemžit všemožnými food festivaly. Expres na jeden takový vyrazil do Plzně, kde se od pátku do neděle konal Bosch Fresh Festival, který byl unikátní tím, že lákal mimo jiné na kouřící se drinky, na krajtu namotanou na špízu, na štíra macerovaného v rumu nebo na pečeni, kterou jinde v restauraci jen tak na talíři nedostanete.

    Co nám chutnalo?

    1.Pomalu pečený medvěd na zelenině a tmavém pivu, bramborové lokše

    Pomalu pečený medvěd byl jedním z důvodů, proč Expres na degustaci do Plzně vyrazil. Medvěda si totiž v restauraci jen tak nedáte. Ačkoli v Česku není jeho podávání žádnou novinkou, pro mnohé restaurace, respektive kuchaře je jeho příprava náročná.

    Medvědí maso se těžko shání, a jelikož jsou medvědi trichinózní, musí projít veterinárními testy, podobně jako například maso jateční.

    Když se vám tedy dostane na talíř, máte jistotu, že ušlo „dlouhou cestu“, čehož si všimne především vaše peněženka.

    Ale k chuti.

    Medvědí maso, které nám na festivalu naservírovali za 299 Kč, bylo pečené na zelenině a tmavém pivu, jako přílohu jsme měli lokše. Maso bylo vynikající. Chutnalo jako velmi luxusní hovězí s malým nádechem divočiny. Bylo velmi jemné, doslova se rozplývalo na jazyku. Skutečně zážitek.

    Kde si dát? CHUŤPOINT - Dělnická 13, Praha 7

    Pomalu pečený medvěd na zelenině a tmavém pivu, bramborové lokše.

    2.Satay z krajty na špízku v teriyaki marinádě, batátové pyré

    Ochutnat krajtu, to byl velký oříšek, obzvlášť pro někoho, kdo má panickou hrůzu z hadů. Přesto zvědavost zvítězila.

    Krajta byla trochu tužší, žvýkací, ale měla zajímavou chuť, která by se dala vzdáleně přirovnat k vyuzené rybě. Batátové pyré zajímavé, ale k chuti masa krajty by nám víc pasovala nějaká pikantnější než sladší příloha. Porce vyšla na 299 Kč.

    Kde si dát? CHUŤPOINT - Dělnická 13, Praha 7

    Satay z krajty na špízku v teriyaki marinádě, batátové pyré.

    3.Burger z krokodýla s mango a jalapeňo omáčkou v „crocodile“ bulce

    Jestli nám u krajty chyběla pikantnější chuť, vynahradili jsme si ji u burgeru z krokodýla, a to díky ostré chilli omáčce. Ta perfektně doplňovala jemnost krokodýlího masíčka. Bylo mnohem jemnější, než kuřecí, trochu jako ryba, ale bez zápachu. Nejspíš bude velmi dietní. Tohle byl hodně dobrý burger! Cena za porci 125 Kč.

    Kde si dát? CHUŤPOINT - Dělnická 13, Praha 7

    Burger z krokodýla s mango a jalapeňo omáčkou v „crocodile“ bulce.

    4.Žabí stehýnka pečená s bylinkami na bezlepkovém kuskusu s černou quinou, pěna z medvědího česneku, červená řepa

    Žabí stehýnka jsou už takovou klasikou, kterou je možné dát si i v nějaké specializované restauraci v Česku. Co ale stojí mimo jiné za zmínku, je pěna z medvědího česneku, která byla skvělá! Stejně jako kuskus. Cena za porci 89 Kč.

    Kde si dát? CHUŤPOINT - Dělnická 13, Praha 7

    Žabí stehýnka chutnají jako kuřecí šmrncnuté s rybou.

    5.Peprmintový likér „Zelená“ v kostce

    Super věc na párty nebo oslavy, řekli jsme si po nahlédnutí do molekulární kuchyně šéfkuchaře Petra Koukolíčka. Jeho „Zelená“ v kostce byla velmi zajímavá a chutnala nám, ačkoli peprmintce jinak příliš neholdujeme. Zdála se o něco málo sladší, než v tekuté podobě. Cena za 2 ks 45 Kč.

    Kde si dát? Molekulární kuchyně šéfkuchaře Petra Koukolíčka, molekularnicatering.cz

    Peprmintový likér „Zelená“ v kostce.

    6.Kouřící drink levandulový

    Kromě „kousacích“ drinků se molekulární kuchyně na festivalu pochlubila kouřícími lektvary. My jsme vyzkoušeli levandulový.

    Kromě toho, že z něho šel kouř, ale ničím nevynikal. Přesto se tajemství doutnajících lektvarů musíme naučit na večírky!

    Kde si dát? Molekulární kuchyně šéfkuchaře Petra Koukolíčka, molekularnicatering.cz

    Kouřící drink levandulový.

    7.Blanšírovaní cvrčci na másle s bagetkou

    Velká dobrota, jejíž konzumaci nikdy nepochopíme, protože se jí prostě nedá najíst. Na zážitek ale dobré. Cvrčci pěkně křupali, hezky voněli. Chutnali po másle. Víc se o nich říct nedá. Cena za porci 80 Kč.

    Kde si dát? Šach Mat, Purkyňova 29, Plzeň

    Blanšírovaní cvrčci na másle s bagetkou.

    8.Zophobas (velký moučný červ) na chilli zelenině, macerovaný na rumu Presidente 15 aňos

    Červi byli stejně křupaví, jako cvrčci, ale lépe se polykali. Krustička chutnala pikantně, chuť totiž pochytila od zeleniny, která byla na stejné pánvičce osmažena s chilli. Cena za porci 80 Kč.

    Kde si dát? Šach Mat, Purkyňova 29, Plzeň

    Zophobas (velký moučný červ) na chilli zelenině, macerovaný na rumu Presidente 15 aňos od společnosti RUMAKO.

    A jak jsme dopadli se štírem, který byl macerovaný v rumu Presidente 15 aňos, koriandru, chilli a limetce, podávaný na mladém salátku? Při pohledu na to, jak se vzteká v plastové krabičce u stánku restaurace Šach Mat, nás opustila všechna odvaha, kterou jsme nabrali u stánku s krajtou.

    Vyzkoušeli jste ho vy? Napište nám jak chutnal na tip@expres.cz.

    Štír byl podáván macerovaný v rumu Presidente 15 aňos, koriandru, chilli a limetce, podávaný na mladém salátku. Na ten jsme ale odvahu neměli.

    Další dobroty, které jsme na festivalu ochutnali, najdete v galerii.

    Gurmánský festival, který jsme vyzkoušeli v Plzni, můžete ještě navštívit v Pardubicích (18. a 19.6.) a Praze (25. a 26.6.).

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 20. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Trapas
      17
    • Cože
      13
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13
    • Haha
      10

    Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

    Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

    Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

    Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

    Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

    Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

    Komentáře

    Právě čtete

        Mohlo by vás zajímat

        Vezmeme vás na titulní stranu
        Sobota 2. července 2022, svátek má Patricie
        • schránka
        • Přihlásit Můj účet
        EXPRES

      • Zprávy
      • Celebrity
      • Jen pro muže
      • Sport
      • Video
      • Speed
      • jít naiDNES.cz