Cheesecake, jeden z nejpopulárnějších dezertů, má rád snad každý. Křehké sušenkové těsto jako korpus a na něm vrstva jemného, měkkého a sladkého tvarohu - jen, jak to píšeme, už se oblizujeme až za ušima.
Sehnat dobrý klasický cheesecake za normální cenu ale v Praze není vůbec jednoduché - zjistili jsme to během našeho testu. Čtyři redaktoři vyzkoušeli celkem 8 podniků: kavárenské řetězce, vyhlášené pekařství Paul, známé, ale i „obyčejné“ cukrárny.
V každém jsme si objednali „prostě cheesecake“ a v každém nám přinesli něco úplně jiného, to je hlavní věc.
Jak jednotlivé kousky dopadly?
1. Nejlepší podle průvodců: Cafe~Cafe
Cena: 99 korun
Když si do google vyhledávače zadáte „nejlepší cheesecake Praha“, hned vám vyjede tip na kavárnu Cafe~Cafe v Rytířské ulici. Jejich dort není ten úplně klasický, je totiž doplněný o ovoce. Základ je ale přesně takový, jak má být. Vyzkoušeli jsme a musíme dát za pravdu všem doporučením - byl to zážitek tak extatický, že jsme skoro zapomněli, kolik za ten jeden dezertík chtějí. Ale za kvalitu se holt platí.
2. Nejautentičtější: bistro Purtes
Cena: 65 korun
Tak takhle, takhle to má vypadat! Smíchovské bistro Purtes je především salátovým barem, jejich cheesecake je ale světový. Křehké těsto a především vláčná, jemná náplň nás dostaly do kolen. Za tu cenu, v porovnání s ostatními testovanými, patří do TOP 3.
3. Nejlevnější: cukrárna Evelína
Cena: 35 korun
Cheesecake je na správném typu korpusu, nicméně se asi až moc drobí. Tvarohová část má podivnou konzistenci, jako by někdo tvaroh ztužoval želatinou. Na dortu trůní ovadlá jahoda se stopkou, což je otrava, protože člověk musí stopku odtrhnout a u toho se od rozbředlé jahody zamažete. Chuťově je to ale kupodivu docela dobré.
4. Nejlepší v poměru cena - výkon: Světozor
Cena: 50 korun
Vše jak má být: dobrý sušenkový korpus, správná konzistence tvarohu. Plusem je i to, že na rozdíl od jahod a malin je zde na dortu limetka s mátou, takže dort je chuťově příjemně nakyslý a svěží. Můžeme doporučit.
5. Nejhorší: pekařství Paul
Cena: 60 korun
Podivnost, která má s cheesecakem pramálo společného. Korpus je z listového těsta (?!) a tvaroh je jakoby zapečený. Výsledek je jako by prostě někdo zapekl kostku tvrdého tvarohu do listového těsta. Totální propadák.
6. Nejvíc průměrný: McCafé
Cena: 55 korun
Příjemná tvarohová chuť, ač je dort poněkud pudinkový. Korpus je sušší. Za 55 korun by člověk očekával o něco víc, ale ke kávě ujde.
7. Nejzajímavější: Erhartova cukrárna
Cena: 45 korun
Vyhlášená Erhartova cukrárna vyrábí tradiční české zákusky, takže cizácké novoty, jako je klasický cheesecake, tu moc nevedou. Nejblíž tomu má jejích limetkovo-rikotový cheesecake, který nás velmi zaujal. Za dobrou cenu dostanete adekvátní kousek osvěžujícího zákusku, korpus byl ale trochu tužší, než by být měl. Navíc potěší, že dort dělá čest svému jménu a je skutečně z měkkého sýra, a ne z tvarohu.
8. Nejpředraženější: Starbucks
Cena: 89 korun
Cheesecake z amerického kavárenského řetězce Starbucks byl na náš vkus celkem malý, ale chuťově dobrý. Tvaroh byl krémový, nadýchaný a chuťově vyvážený. Těsto bylo překvapivě tenké ve spodní části, kdežto na okraji bylo těsta víc, než by „správný“ cheesecake měl mít. Navíc si neděláme iluze a předpokládáme, že jim ho zmražený dodává nějaká velkovýrobna, jak už to u řetězců bývá. Za 89 korun to úplně nestojí.
9. Ten, co nikoho neurazí: Cross Café
Cena: 49 korun
Cheesecake v Cross Cafe je takovou klasikou, která neomrzí, s dobrou krustičkou i náplní. Na náš vkus by mohl být méně sladký a tuhý. Kdybychom mu měli dát známku, tak by to byla dvojka, známe totiž lepší.
Finální verdikt
Jeden. Jenom jeden z devíti testovaných cheesecaků můžeme s čistým svědomím a se vším všudy prohlásit za kvalitně udělaný New York Classic, a to dort z Cafe~Cafe.
Fotogalerie |
To ale neznamená, že ty ostatní jsou špatné, samozřejmě. Jen to prostě nejsou tak docela cheesecaky. Možná spíš ty čízké dorty, jak praví už legendární video z pořadu Prostřeno...
Video: Prostřeno - Cheesecake (čízcejk, šísake, chesekhake)