Denní vychytávka: Šikovné triky, které se hodí u přípravy vajec

Syrová vejce. | foto: Blickamabend.ch

Vejce jsou nedílnou součástí kuchyní většiny z nás. Existuje spousta triků, jak si práci s nimi usnadnit. Víte kupříkladu to, jak poznat, které vejce ještě můžete sníst a které byste raději měli hodit do koše? Tady je návod!

Máte-li doma hodně vajec delší dobu, možná byste rádi věděli, zda se nemohla zkazit. Existuje i lepší způsob, než očichávat potenciálně páchnoucí vejce!

Stačí, když je všechna hodíte do nádoby s vodou. Ta, která vyplavou, jsou již na vaření příliš stará. Podle toho, jak leží zbylá vejce na dně, můžete získat přesnější časový údaj o jejich stáří.

Týden staré vejce bude na dně dřezu ležet na boku. Dva týdny staré vejce se již bude lehce nadzdvihávat a tři týdny staré vejce bude velmi pravděpodobně stát na špičce.

Když už se tedy dotyčné vejce rozhodnete uvařit, možná oceníte i návod, jak ho snadno oloupat. V řadě lidí totiž loupání vajec vzbuzuje přímo odpor. Přitom stačí, když jej i se skořápkou podélně rozkrojíte nožem a polovinu vajíčka poté ze skořápky vydloubnete lžící. Hotovo, elegantní a rychlé řešení!

A pokud byste si snad rádi dali volská oka, ale nelíbilo se vám, jak vypadají, vyrobte si z papriky kroužky a vejce nasázejte do nich. Bude to jako formičky, jen se dají sníst. Při servírování vám tato vychytávka poskytne nespornou estetickou výhodu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 pátek 8. září 2017. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 17
  • 13
  • 11
  • 11
  • 11