Máte-li doma hodně vajec delší dobu, možná byste rádi věděli, zda se nemohla zkazit. Existuje i lepší způsob, než očichávat potenciálně páchnoucí vejce!
Stačí, když je všechna hodíte do nádoby s vodou. Ta, která vyplavou, jsou již na vaření příliš stará. Podle toho, jak leží zbylá vejce na dně, můžete získat přesnější časový údaj o jejich stáří.
Týden staré vejce bude na dně dřezu ležet na boku. Dva týdny staré vejce se již bude lehce nadzdvihávat a tři týdny staré vejce bude velmi pravděpodobně stát na špičce.
Když už se tedy dotyčné vejce rozhodnete uvařit, možná oceníte i návod, jak ho snadno oloupat. V řadě lidí totiž loupání vajec vzbuzuje přímo odpor. Přitom stačí, když jej i se skořápkou podélně rozkrojíte nožem a polovinu vajíčka poté ze skořápky vydloubnete lžící. Hotovo, elegantní a rychlé řešení!
A pokud byste si snad rádi dali volská oka, ale nelíbilo se vám, jak vypadají, vyrobte si z papriky kroužky a vejce nasázejte do nich. Bude to jako formičky, jen se dají sníst. Při servírování vám tato vychytávka poskytne nespornou estetickou výhodu.