Nejen kuchařky, ale i domácí rádci, encyklopedie pro život na statku, recepty pouze pro vaření z citrusů nebo konzervovaných lososů, rady do života pro ovdovělou ženu nebo pro svobodného mládence žijícího v 18. století...
Sbírku, čítající několik tisíc historických knih, zveřejnil webový archiv Cookbook and Home Economics Collection. Všechny tituly je možné si zdarma prolistovat či stáhnout.
A ačkoliv každý kousek je z pohledu člověka z 21. století zvláštní, vybrali jsme pro vás 5 těch nejzajímavějších titulů.
1. Kuchařka z Bílého domu
Knihu, která původně vyšla v polovině 19. století, napsal Hugo Ziemann, majordomus v Bílém domě. Kromě oblíbených receptů Prvních rodin Ameriky obsahuje také pravidla stolování, zdravotnické tipy a „věci, které stojí za to znát“.
2. Dumasův Velký kuchyňský slovník
O téhle knize jste možná už slyšeli. Ačkoliv se na první pohled zdá, že ji zkompletovala nějaká neznámá hospodyňka, jejím autorem je literární velikán Alexandre Dumas starší, otec Tří mušketýrů. Publikace poprvé vyšla krátce po smrti autora. Abyste si ji mohli přečíst, musíte umět francouzsky.
3. Tisíc způsobů, jak potěšit manžela
Kuchařka s názvem, který asi moc nepotěší dnešní emancipované dámy - neschovává v sobě ale žádný útlak. Jde prostě jen o výběr nejlepších receptů z roku 1917. Podtitul zní „Romantika vaření“ a knížka vás jistě naučí milovat čas strávený u plotny.
4. Anarchistická kuchařka
Trochu jiná kniha rad do kuchyně - tady se totiž nemíchá mouka s vejci, ale výbušniny. Publikaci z roku 1971 napsal William Powell a obsahuje návody na výrobu zbraní, drog či zařízení k podvodnému používání telekomunikací. Její autor ji sepsal na protest proti válce ve Vietnamu.
5. Nová domácí kuchařka pro česko-americké hospodyně
Ve sbírce je i několik česky psaných titulů - například kuchařka Emanuela Perseina-Beránka, českého kuchaře, který žil v Chicagu na přelomu 19. a 20. století. Je v ní výběr nejlepších českých, amerických a francouzských receptů pro české přistěhovalce žijící v Americe.
Fotogalerie |