Agentura Veřejné zdraví Anglie zaznamenala u zvýšeného počtu britských občanů příznaky hepatitidy E. Ta se projevuje od obyčejné únavy po závažné poškození jater a mozku.
Výzkum zjišťoval spotřebitelské návyky u šedesátky z nakažených osob, které určitě nevycestovaly mimo území Spojeného království, a ukázalo se, že účastníci studie nakupovali šunku nebo klobásy v „supermarketu X“.
Ačkoliv autoři průzkumu odmítli sdělit jméno obchodníka, jehož se šíření nákazy týká, podezření ostrovních médií padá na obchodní řetězec Tesco. Britské ústředí totiž na dotaz, zda se jedná o Tesco, odmítlo informaci potvrdit nebo vyvrátit, uvádí The Sun.
Studie odhaduje, že dovezené vepřové maso infikuje na 150 až 200 tisíc lidí ročně. Podle odborníků je povaha infekce dynamická a vyzvali k tomu, aby se prozkoumaly složité postupy chovu zvířat chovaných na maso.
„Zdá se, že se něco změnilo v chovu zvířat, takže je příliš prasat nakaženo při samotné porážce. To je problém jak producentů, tak všech maloobchodníků,“ říká jeden z autorů výzkumu profesor Richard Tedder.
Zdroje kontaminovaného masa jsou detekovány mimo území Spojeného království, u jehož prasat se nákaza kmenovým virem hepatitidy E neprokázala. Naopak tomu je u masa dodávaného především z Holandska a Německa. K infikování masa dochází nedostatečným tepelným zpracováním.
Hepatitida typu E, jinak zvaná zabijačková žloutenka, způsobuje těžkou cirhózu jater a závažné neurologické poruchy. Pro zdravotně rizikovou skupinu lidí, například těhotné ženy, může znamenat až smrtelné nebezpečí.
Vyjádření tuzemského řetězce Tesco k podezření britských médií se nám do uzávěrky tohoto článku nepodařilo získat, respektive k tomu zatím nemůže nic říci. Podle našich informací ale v tuto chvíli probíhá prověřování šarží a zjišťování, zda totožné zboží nenajdou zákazníci i na českých pobočkách.
Fotogalerie |