Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Svět
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • jít naiDNES.cz

    Vařím pro svého kluka, díl první: Vegetariánský hamburger

    Chcete zkusit odlehčenější variantu hambáče? Zkuste náš recept! | foto: Expres.cz

    Maso, maso, maso. Ve většině restaurací a i ve většině domácností je právě maso tou hlavní a nejdůležitější surovinou. Opravdu jsou ale potřeba všechny ty kotletky, klobásky a šunky k tomu, aby se člověk pořádně najedl?

    Již několik let se snažím lidem ve svém okolí dokázat, že se lze stravovat zdravěji, ale zároveň velice chutně i bez masa.

    Fotogalerie

    Jíst vegetariánské pokrmy totiž neznamená muset konzumovat pouze smažený sýr, jak si očividně myslí řada restauratérů vzhledem k tomu, že “smažák“ je evergreenem vegetariánských menu snad všech hospod.

    Dnes najdete po celé republice řadu vegetariánských či dokonce veganských restaurací, ve kterých se najíte velice chutně.

    Vyzkoušíte-li např. veganský guláš, dáte mi za pravdu v tom, že i některá tradiční jídla se dají připravit tak, aby si je člověk užil a zároveň aby po jejich konzumaci nemusel mít výčitky svědomí.

    Ale co třeba takový hamburger? Americká klasika, u které člověk přemýšlí jen nad tím, s jakým masem si ho dá, příp. s jak velkým masem, je pro mě dokonalou výzvou.

    Připravila jsem si tedy takový malý test, kdy jsem typickému masožroutovi (s nímž zároveň autorka článků sdílí jedno lože – pozn. redakce) naservírovala typicky masoužroutský pokrm. Ovšem bez masa...

    Jak to dopadlo?

    Testovaný subjekt

    Jméno: M. A. Sožrout

    Záliby: Vepřové, telecí. Krůtí a ryby příležitostně.

    Výsledek testu: "Fakt dobrý! Překvapilo mě, jak dobře může burger chutnat i bez masa. Výborně jsi to dochutila a určitě se nebudu zlobit, když mi to budeš vařit častěji.“

    Co je víc než spokojený přítel?

    A protože mělo jídlo úspěch, přináším vám recept:

    1. Připravte si potřebné ingredience: Plechovku cizrny (400g), plechovku sladké kukuřice (340g), šťávu z půlky citrónu, hrst čerstvého koriandru, hladkou mouku, sůl, lžičku sladké papriky, olivový olej, hlávkový salát, 2 zralá rajčata, sojanézu (popř.kečup, tatarka), avokádo, 2 cibule, housky na hamburger.

    Ačkoliv se to někomu může zdát nemožné, i z těchto surovin může vzniknout...

    2. Scezenou cizrnu, kukuřici, koriandr, sůl, 4 lžíce mouky, šťávu z citrónu a papriku dáme do mixéru a mixujeme nahrubo.

    Ingredience dejte do mixéru a pomalu mixujte.

    3. Směs na hamburgery by neměla být úplně hladká. Jde nám o strukturu.

    Směs na hamburgery nemixujte najemno.

    4. Poté směs zpracujeme na moukou posypaném povrchu do oválných placek.

    Směs zpracujeme na moukou posypaném povrchu do oválných placek.

    5. Placky dáme na 20 minut do lednice.

    Placky/hamburgery dáme na 30 minut do lednice.

    6. Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli a na másle ji osmahneme dozlatova.

    Cibuli nechte zkaramelizovat na másle.

    7. Hamburgery z obou stran osmažíme na oleji.

    Hamburgery z obou stran osmažíme na oleji.

    8. Bulky pomažte sojanézou nebo jakoukoliv jinou omáčkou, kterou máte v hamburgerech rádi.

    Bulky pomažte sojanézou nebo jakoukoliv jinou omáčkou, kterou máte rádi.

    9. Poté na bulky posaďte usmažené placky.

    Poté na bulky posaďte placky...

    10. ...karamelizovanou cibulku...

    ...karamelizovanou cibulku...

    11. ...rajče nebo avokádo...

    ...rajče nebo avokádo...

    12. ...a hlávkový salát.

    ...a hlávkový salát.

    13. A toto je výsledek! Vegetariánský hamburger z cizrny a kukuřice.

    A toto je výsledek: Veganský hamburger z cizrny a kukuřice.
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:06 středa 13. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      42
    • Tvl
      8
    • Cože
      7
    • Haha
      5
    • Trapas
      5
    • Sladký
      5