Dáte si to sous-vide? Vaření v pytlíku je současný kulinářský trend č. 1

V novém filmu Dokonalý šéf hraje Bradley Cooper stárnoucího kuchaře, který mimo jiné nestíhá současné trendy ve vaření. Jedním z nich je i metoda sous-vide. Že jste o tom neslyšeli? Řekneme vám, co je to za novotu a proč teď takhle vaří všechny vyhlášené restaurace.

Aby maso mělo krásnou barvu, ovoce strukturu a zelenina opravdovou chuť.

Proto šéfkuchaři vymysleli metodu sous-vide, což znamená „ve vakuu“.

Jde o vaření, během něhož se pokrmy připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni. Ta má kontrolovanou teplotu, která je nižší, než bod varu. Většinou je to v rozmezí 55 - 60 °C. Jde o to, aby se jídlo ohřívalo rovnoměrně.

Nalevo je steak z lososa, připravovaný sous-vide, vpravo je restovaný postaru, na pánvi. Na který máte větší chuť?

S metodou sous-vide, stejně jako s dalšími novinkami, bojuje i Bradley Cooper coby vyhlášený šéfkuchař, který se chce z ústraní vrátit na vrchol.

„S tím filmem naproto souhlasíme, takhle to je,“ řekli nám kuchaři z restaurace pražského hotelu Palace.

V Praze by jste si podle nich měli takto připravené pokrmy dát snad v každé lepší restauraci. „V dobrých podnicích je to dnes úplně běžné.“

Dokonce si tak můžete vařit i doma. Slušný přístroj na vodní lázeň stojí mezi 3 500 - 4 000 korun, svařovačka vyjde zhruba na 2 tisíce.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:50 čtvrtek 3. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8
  • 6