Vychází romská kuchařka. Koho zase rozčílí? Podívejte se na tradiční recepty

Kuchařských knih, pojednávajících o rozličných kuchyních, jaké si jen dovedete představit, vyšlo po celém světě habaděj. Nyní však přichází něco, co by vás nejspíš ani ve snu nenapadlo. Na český trh míří Nová romská kuchařka, kterou připravuje Michal Husák. Co od jeho chystané knihy očekávat a co ho k její tvorbě vlastně vedlo?

Michal Husák má dobré jídlo rád a na hobby úrovni se vaření věnuje již bezmála 11 let. Momentálně ho nejvíce zaujala romská kuchyně, o jejíž existenci nemá velká část lidí ani tušení. Fascinuje ho dokonce natolik, že se rozhodl vydat vlastní romskou kuchařku!

„Není to první romská kuchařka, která v Česku vychází. Existuje například „Nejen romská kuchařka“ paní Oláhové, dá se to najít na internetu, možná jich je ještě víc,“ říká pan Husák. Jeho kuchařská kniha však bude jiná. Například tím, že nepůjde o jeho autorskou práci, ale sbírku receptů od všech možných lidí v Česku i na Slovensku. Ty hodlá dále doplnit i o jejich příběhy. Romská komunita totiž má celou řadu tradic a mnohé recepty se předávají z generace na generaci již mnoho let.

„Tradiční romská kuchyně je založená na poměrně úzkém okruhu výchozích surovin. Nicméně je poctivá a velmi chutná. Hodně se v ní opakují zcela běžné potraviny jako brambory, paprika, zelí nebo mouka. Recepty jsou na postup i čas poměrně nenáročné, takže spoustu z nich navíc zvládnou i ti, kteří si se sporákem zase tak důvěrně prozatím netykají,“ uvádí anotace knihy.

Ukázka receptu z kuchařky

Romská fazolová polévka:

Suroviny
  • Velké fazole (bílé, červené, nebo i oboje)
  • Kořenová zelenina
  • Sušené švestky
  • Brambory
  • Párek
  • Sůl a pepř

Tato fazolová polévka se v romských rodinách obvykle dělá na Vánoce.

Postup
  1. Nejprve namočíme fazole a necháme přes noc změknout. Tradiční polévka se vaří dlouho, a proto jsou vždy lepší sušené fazole než ty z konzervy.
  2. Namočíme švestky a necháme je, dokud nezměknou. To bude trvat kratší dobu než namáčení fazolí, i tak však raději počítejte s časem v řádu desítek minut. Počet záleží na množství polévky, avšak do průměrného hrnce bude stačit hrst švestek.
  3. Do hrnce s vodou přidáme fazole spolu se švestkami a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninou. Osolte podle chuti. Vařte, dokud fazole a zelenina nezměkne.
  4. Mezitím si uvařte brambory. Uvařené poté nakrájejte na kostičky.
  5. Do polévky přidejte nakrájené brambory a párek.
  6. Polévku nechte ještě chvíli povařit, aby brambory získaly její chuť.

Kniha zatím však není hotová, protože práce na tak komplexním projektu vyžaduje spoustu času a cestování, a to zase vyžaduje prostředky. Proto pan Husák založil crowfundingovou kampaň na hithit.cz, kde mohou zájemci jeho knihu podpořit a přispět na ni, pokud chtějí.

A co další projekty? Chystá se Michal Husák nějakým způsobem pokračovat? Je v plánu například romská restaurace nebo něco podobného? „Ne, romskou restauraci opravdu v plánu nemám,“ odpovídá se smíchem. „To by bylo asi hodně práce. Ale rád bych vytvořil online romský slovník. Budu se mu věnovat, až dokončím kuchařku,“ dodává.

Ukázka receptu z kuchařky

Šátečky Dedele

Na Dedele budeme potřebovat:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 2 dcl studené vody
  • špetku soli
  • švestková povidla
  • máslo
  • moučkový cukr
  • mletý mák
Zajímavý pokrm, zvaný pišot.

Takhle dedele vypadají!

Postup:

Z hladké mouky, vody a soli si vypracujeme hladké těsto. Z těsta si na moukou vysypaném vále vyválíme tenoučkou placku (cca 3 cm) a placku rozkrájíme nožem nebo rádýlkem na obdélníky (cca 5x10 cm). Vždy na jednu stranu obdélníku dáváme pomocí dvou lžiček švestková povidla. Druhou půlkou obdélníku povidla přikryjeme a okraje spojíme pomocí vidličky tak aby nám povidla při vaření nemohla vytéct ven. Taštičky dáme do vroucí vody, zamícháme aby se nám nepřilepily ke dnu a necháme vařit dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání počkáme ještě další tři minuty a poté můžeme taštičky vyndávat. Takto hotové taštičky poléváme máslem a sypeme mákem s moučkovým cukrem. Podle chuti můžeme sypat i opečenou strouhánku a moučkovým cukrem, nebo kakaem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:23 středa 9. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 20
  • 11
  • 11
  • 9
  • 9