Najdeme ho ve složení skoro všeho, od cukrovinek přes pečivo až po masné výrobky. Deštné pralesy se kvůli němu kácí po hektarech. Má v sobě obrovské množství škodlivých nasycených mastných kyselin a nic blahodárného, i tak ho do sebe ale denně cpeme tuny.
Čím nám palmový olej tolik škodí?Palmový olej obsahuje velké množství přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin, které jsou spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin v palmovém oleji je vyšší, než ve vepřovém sádle. Přispívá tak ke tvorbě cholesterolu v krvi. |
Proč nás palmový olej tak obklopuje? V potravinářství tolik využívá ze dvou důvodů. Za prvé, je levný a za druhé, při normální teplotě je tuhý, takže vytváří strukturu.
V tom je také hlavní problém, když přijde na otázku jeho alternativ. V případech, kdy se dá použít měkký olej ten palmový není potřeba, protože alternativ je mnoho.
„Když ale potřebujete vytvořit tu strukturu, třeba u margarínů nebo třeba polev na tyčinkách, tak ho momentálně není čím nahradit,“ řekl v pořadu Radiožurnálu Jiří Brát, předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory.
V současné době neexistuje finančně stejně výhodná náhrada s vlastnostmi „palmáče“, takže v dohledné době se ho asi nezbavíme. Nezbývá, než kontrolovat složení kupovaných potravin a svépomocí se mu zkusit vyhýbat.
V jakých potravinách najdeme palmový olej?
Fotogalerie |
Palmový olej je nejvíce v margarínech, tam je ho skoro 50% procent, takže na seznam rozhodně patří Rama, Perla, Hera.
Je i ve sladkých tyčinkách jako jsou Mars, Kofila, Kaštany, Banány v čokoládě nebo i Fidorka či müsli tyčinky s polevou.
Najdeme ho v arašídových křupkách, krekrech Tuc, v ceráliích Cini Minis a v některých paštikách od Hamé.
Kromě potravin je palmový tuk také v kosmetice; například v mýdlech značek Dove a Fa.