Supermarkety jsou kvůli tomu, že se v nich nachází řada potravin a korzují jimi tisíce zákazníků, živnou půdou pro škodlivé bakterie.
Fotogalerie |
Na kterých místech v obchodě jich na vás číhá nejvíce?
1. Ovoce a zelenina
Ovoce a zeleninu si během výběru většinou každý řádně prohlížíme a přenášíme na ně tak bakterie z rukou. Sami si pochopitelně spoustu bakterií odnášíme domů - nejčastěji přes oděrky a modřiny.
2. Pásy
Studie, kterou prováděla Michiganská universita, zjistila, že na všech 42 testovaných pásech bylo nezměrné množství kvasinek, plísní a stafylokoků.
3. Balíčky s masem
Tácky, na nichž leží zabalené syrové maso, rovněž obsahují nespočet bakterií. Někteří odborníci doporučují, abyste na balíčky s masem sahali prostřednictvím igelitových sáčků.
4. Pult
Zákazníci mnohdy pokládají své kabelky nebo tašky na pult, aby si z nich mohli vyndat peněženku. Denně tento „rituál“ provede několik stovek lidí a soustavně tak s sebou přinášejí a odnášejí kopy bakterií.