Sexismus na Zlatém míči? Zatwerkujte, vyzval DJ Solveig bojovnici za rovnoprávnost!

Je to ostře sledovaný galavečer, na němž se udílejí nejprestižnější individuální ceny fotbalového světa. Včera se na něm vůbec poprvé Zlatý míč předával i do rukou ženy... A rovnou přišlo pořádně faux pas! Moderátor, slavný francouzský DJ Martin Solveig, totiž vítězku Adu Hegerbergovou vyzval, aby předvedla twerk, tedy tanec, při němž se odvážně kroutí zadkem. Ke svojí smůle se trefil do hráčky, která bojuje za rovnoprávnost mezi fotbalistkami a fotbalisty!

Tohle se nepovedlo. Známý francouzský DJ Martin Solveig dostal na starost galavečer udílení Zlatých míčů, což je nejprestižnější individuální ocenění ve fotbalovém světě. Jenže jeho vinou došlo na lehce trapnou situaci.

Letos se totiž vůbec poprvé cena pro nejlepšího hráče udílela i v ženském fotbale. Získala ji hráčka francouzského Lyonu Ada Hegerbergová, a když si pro sošku v podobě zlatého míče šla, Solveig se pokusil o vtip. Vyzval ji, zda by mohla předvést twerk!

Na dnešní dobu, kdy ve světě jako černá ruka řádí kampaň Me Too, jde o hodně troufalý kousek. Twerk totiž spočívá hlavně v erotických pohybech pánví a zadkem. A co Solveigovi rozhodně nepřidalo, je fakt, že se Hegerbergová angažuje v boji za rovnoprávnost mezi fotbalisty a fotbalistkami.

Hegerbergová se netvářila vůbec nadšeně.

Na svou lehkou troufalost moderátor doplatil hned na pódiu. Fotbalistka totiž odpověděla značně podrážděným „ne“ a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že se sebere a odejde pryč. 

Solveig situaci alespoň trochu zachránil tím, že Hegerbergovou přemluvil na pár tanečních kroků. Publikum ovšem dění sledovalo v tichosti, bez jediného zasmání a na tvářích fotbalistů v prvních řadách byl patrný zaražený výraz.

Ada Hegerbergová po boku vítěze mužské kategorie Luky Modriče a nejtalentovanějšího hráče Kyliana Mbappého

Na Solveiga se mezitím začala valit kritika na sociálních sítích. Sesypaly se na něj stovky obvinění ze sexismu, načež pod záplavou rozhořčených komentářů raději vydal omluvné prohlášení.

„Lidi, byl jsem trochu ohromen a překvapen tím, co jsem si přečetl na internetu. Samozřejmě jsem nechtěl nikoho urazit. Nikdy by mě nenapadlo, že tohle může být považováno za nějaký útok. Zvlášť když uvážíte celý kontext, že jsme já a Ada vše zakončili tancem na píseň Franka Sinatry. Byl to jen vtip. Možná špatný vtip. Omlouvám se těm, koho to urazilo. Promiňte,“ kál se.

Nakonec si Hegerbergová se Solveigem přece jen zatančila.

Pochopení pro nevinný žertík naštěstí našla i samotná Ada Hegerbergová. Ta prý moderátorovi řekla, že celou záležitost bere s nadhledem. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:34 středa 3. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 16
  • 14
  • 14
  • 10
  • 7