Haník o ženách: Feministky jsou agresivní a nešťastné! Emancipace není nutná

Místopředseda Českého olympijského výboru Zdeněk Haník musí čelit ostré kritice. Tu se snaží mírnit, ale za svými slovy si stojí. | foto: Profimedia.cz

Když se místopředseda Českého olympijského výboru Zdeněk Haník vyjádřil k nedávno vydané autobiografii biatlonistky Gabriely Koukalové, strhl tím lavinu. V podstatě totiž naznačil, že vrcholový sport není vhodný pro ženy. V rozhovoru pro iSport.cz teď svá vyjádření mírní s tím, že prý chtěl primárně vyseknout poklonu křehkosti ženství! Co říká na feminismus a genderovou korektnost?

Zdeněk Haník v reakci na autobiografii „Jiná Gabriela Koukalová“, v níž bývalá biatlonistka mluví o svých problémech během profesionální kariéry, napsal článek pro server Reflex.cz

Mluví v něm o tom, že vrcholový sport už není jako v dřívějších dobách součástí pestrého života, ale vyžaduje absolutní oběti a jednostrannou orientaci. A jako takový prý není příliš vhodný pro ženy.

„Vrcholový sport si dnes vynucuje absolutní oběti a jednostrannou orientaci, což už samo o sobě je těžké pro muže, natožpak pro ženy. (...) Domnívám se, že vztahy v extrémně exponovaném válečnickém prostředí vrcholového sportu (především v prostředí kolektivních her, jež důvěrně znám) zvládají lépe muži. Ženy ty psychické šrámy z bitev vstřebávají prostě hůře,“ napsal například.

Dále pak mluvil o tom, že ženy nechtějí vyhrávat či konfrontovat se, ale prý důstojně a s úctou remizovat. 

„Proto pro mě příběh Koukalové není překvapující. Žena v principu nechce vyhrávat či konfrontovat se – chce důstojně a s úctou remizovat. Mnoho moderních žen ovšem ztratilo kontakt se svou pravou ženskostí a jsou v hloubi duše nešťastné, protože by raději našly harmonii a tvořivý vztah s mužem než vládu nad ním. Tedy remízu, ne vítězství,“ myslí si Haník.

Žena chce být muži oporou

Jenže tímto článkem na sebe strhl lavinu velmi ostré kritiky. V rozhovoru pro iSport.cz se proto nyní snaží Zdeněk Haník mírnit vášně a vysvětluje, že jeho text byl především poklonou něžnému pohlaví!

„Tím textem jsem chtěl zaprvé upozornit na neblahé dopady, které s sebou nese jednostranně, pouze na úspěch zaměřený vrcholový sport žen. A zadruhé, a to především, to byla poklona křehkosti ženství, která mi jako občanovi Zdeňku Haníkovi imponuje a mám k ní neskonalou úctu,“ vysvětlil.

Haník se také vyjádřil ke kritice, že by ženy nejraději viděl u plotny jako tichou podporu mužů, čímž se prý názorově vrací o desítky let zpět.

„Stále si myslím, že žena je ráda muži oporou. Já jsem asi šťastný muž, poněvadž moje ženská roli opory plní, já jsem rád jejím pevným bodem a rád stojím v první linii, když má problém, a nikdy jsem ji nenechal ve štychu. Ale nikomu tento model nevnucuji,“ vysvětlil, jak postavení žen vnímá.

Ke změně názoru, že ženy nechtějí vítězit, ale spíše remizovat, ho nepřesvědčila ani řada sportovkyň, které jeho tvrzení odmítly. 

„Toho času mají asi pravdu. Ale i těm slavným medailistkám bude jednou čtyřicet a víc. Budou mít děti, manžela a budou vytvářet domácí rodinnou pohodu. Nejsem si jistý, zda soutěžení pak bude ten pravý model pro soužití,“ myslí si Haník.

Feministicky jsou nešťastné

Řeč přišla během rozhovoru i na feministky, které se do Haníka kvůli jeho článku zostra pustily.

„Já ženu pokládám za rovnocenného partnera – rozdílného, ale rovnocenného. K tomu není třeba emancipace. Nejsem si jistý, zda moderní doba neublížila ženám samotným. Já si myslím, že některé agresivní – protimužsky naladěné ženy – jsou ve skutečnosti nešťastné. Feminismus, jak já ho vnímám, vypichuje extrémy,“ říká a dodává:

„Ženy mají dle mě stejná práva jako muži. Fanatický feminismus nechce tuto rovnováhu respektovat.“

Stojí si také za tím, že co se týče fyzické zdatnosti, vnímání a prožívání, muž a žena nejsou stejné bytosti. Na genderovou korektnost se proto Zdeněk Haník dívá kriticky. 

„Co je na tom nekorektního, když dám přednost ženě ve dveřích? Trvám na absolutní rovnocennosti postavení mezi mužem a ženou. Ale stejně jsem i pro respektování odlišnosti a rozdílů mezi mužem a ženou,“ prohlásil.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:34 úterý 4. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 13
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8