Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zapomeňte na Řepku! Tady je 5 fotbalových řezníků

    Teplický Milan Matula takto brutálně fauloval slávistu Boudjemu. | foto: iDNES.cz

    Časy drsňáka Tomáše Řepky jsou pryč. Přesto pojem fotbalový řezník z první ligy nezmizel - a to nejen zásluhou plzeňského obránce Radima Řezníka. Jak ukázal o víkendu příbramský Radek Dosoudil zákeřným faulem na Davida Lafatu, i v Česku se najdou fotbaloví zločinci.

    MILAN MATULA (Teplice)

    Teplický Milan Matula dostal v roce 2009 distanc na osm zápasů.

    Recidivista s tváří hodného kluka, což v soukromí stoprocentně platí. Jenže na hřišti už spáchal nejeden zločin. Ten největší v roce 2009, kdy loktem trefil plzeňského Petra Jiráčka a dostal trest na osm zápasů. V té době to byl největší postih historie, překonal ho až sparťan Kweuke, o němž bude řeč v další kapitole nazvané Radek Dosoudil.

    Ale zpět k Matulovi, v roce 2010 vletěl ostře do hlavičkového souboje se slávistou Petrem Jandou a způsobil mu ramenem otřes mozku. A Slavii si vzal na paškál i v březnu 2014. To byl jeho terčem Damien Boudjemaa, přesněji jeho kotník. „Měl by dostat doživotní trest,“ ozvala se Slavia. Nakonec z toho byl třízápasový distanc.

    RADEK DOSOUDIL (Příbram)

    Radek Dosoudil patří mezi nejtvrdší hráče ligy.

    Měl jít ven, červená karta byla jasná. Radek Dosoudil o víkendu doslova sestřelil sparťanského kapitána Davida Lafatu. Je div, že střelec skončil jen s pohmožděným lýtkem.

    Dosoudil je známá firma, drsňák, jehož holá hlava budí strach i na pohled. „Proč ho bereme. Je to hodně důrazný hráč,“ řekl trenér Karel Jarolím, když obránce přivedl do Mladé Boleslavi. Jsou to poměrně diplomatická slova...

    Dosoudil, který byl na Slovensku distancován i za napadení pořadatele, však zná bolest fotbalu i z druhé strany. Před dvěma lety ho totiž naprosto šíleně fauloval sparťanský útočník Leo Kweuke a zlomil mu nohu. Dosoudil nehrál fotbal rok.

    TOMÁŠ RADA (Slovácko)

    Tomáš Rada ze Slovácka ostře sestřelil Baníkovce Lindpereho.

    Letos se drží, zatím má na kontě jen dvě žluté karty v osmi zápasech. Jenže v posledních čtyřech kolech odehrál dohromady jen pětatřicet minut. Jeho hra plná faulů totiž mnohokrát tým oslabila. Vždyť například v předminulé sezoně stihl za devatenáct zápasů osm žlutých karet a k tomu jednu červenou.

    Vloni měl za devět duelů bilanci šest žlutých, jedna červená a trenér Svatopluk Habanec mu spílal: „Už tomu dál nechci jen přihlížet. Musíme zaujmout nějaké stanovisko. Je úkolem nás všech, aby se tyto věci už neopakovaly.“

    Asi se to povedlo, Rada poté přidal už jen tři napomenutí.

    MARTIN LATKA (Slavia)

    Slávista Martin Latka má hru založenou na důrazu.

    Musí být tvrdý – a hodně. Jeho rychlost už totiž není taková jako dřív, navíc mohutná postava ho předurčuje k důraznému stylu. Občas to však slávistickému kapitánovi ulétne.

    Jako na začátku této sezony, kdy po odehrání míče loktem trefil do hlavy plzeňského Daniela Koláře. Potrestal ho tak za to, že vstřelil branku. „Bolelo to dost, ale stálo to za to,“ usmál se po utkání reprezentační záložník a emoce dál nedmýchal.

    To však neplatilo o jabloneckém stoperovi Vítu Benešovi. Ten totiž napsal na Twitter obžalobu slávistického matadora: „Krásný gól Koláře, ale ten zákrok Latky? U něj mě to nepřekvapuje, není to poprvé.“

    MICHAL BREZNANÍK (Sparta)

    Michal Breznaník (vlevo) ještě v dresu Liberce.

    Jeho kosy jsou nyní schované, ve Spartě herně paběrkuje. Ale pověst se nezapomíná, slovenský záložník ji přiživil především v roce 2011, kdy na halovém turnaji v dresu Liberce zlomil nynějšímu spoluhráči Ladislavu Krejčímu nohu. Byl z toho velký humbuk, už v té době, byl totiž Krejčí považován z óbr talent českého fotbalu.

    „Hraju tvrdě, ale myslím, že nejsem zákeřný hráč,“ tvrdil Breznaník, když se po nějakých třech letech objevil ve stejné kabině jako Krejčí.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:28 pátek 19. února 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Haha
      12
    • Tvl
      11
    • Cože
      10
    • Super
      9
    • Sladký
      9