Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vémola uškrtil soupeře v prvním kole: Zápas MMA, jenž v Česku nemá obdoby

    Klec, které se často také říká oktagon, a v ní dva borci odhodlaní udělat cokoliv pro vytoužené vítěství. Takhle vypadá MMA, sport, který je v některých zemích doslova fenoménem. V Česku tomu tak ale není. Je však možné, že časy se mění. Pokud ano, tak za to jistě mohou svalnatí bojovníci, kteří se zúčastnili čtvrtečního galavečera XFN 6. Rázným způsobem se totiž zasloužili o to, aby se tento krvavý sport stal v České republice oblíbenou podívanou. Byla to show, která zde nemá obdoby!

    Mixed Martial Arts (smíšená bojová umění, pozn. red.), zkráceně MMA – to je bojový sport, který umožňuje údery, chvaty, boj vstoje i na zemi, spojuje techniky zcela odlišných bojových sportů i umění. MMA je v některých zemích, zejména pak v USA, fenoménem posledních dvou desetiletí. Počátky tohoto sportu ale sahají až do 7. stol. př. n. l., kdy Řekové zavedli na olympijských hrách takzvaný pankration. 

    V České republice se MMA ale netěší příliš velké oblibě. Co se diváckého zájmu týče, tak zde kraluje fotbal a hokej, zbylé sporty působí tak nějak „undergroundově“. Poslední dobou se však o bojové sporty, a zejména pak o MMA, začíná zajímat čím dál tím více lidí. Není tak divu, že se ve čtvrtek 7. prosince konal obří galavečer XFN 6 v pražské O2 aréně, kam si našlo cestu více než 7500 lidí.

    Největší tahák akce byl jasný. Jednalo se o poslední zápas celého večera mezi Petrem „Pínem“ Ondrušem a Karlosem „Terminátorem“ Vémolou. Tito dva se již delší dobu slušně řečeno nemusí a na vzájemný duel se tak o to více těšili. 

    Promo, které oba bijci dlouho očekávanému střetnutí udělali, bylo takřka dokonalé. Téměř každý den mohli lidé na sociálních sítích sledovat výhrůžky či urážky z úst jednoho nebo druhého fightera. Už od samého začátku bylo jasné, že to bude obří show. A také byla!

    Karlos Vémola si na svého soka věřil.

    Karlos Vémola pravidelně v rozhovorech sliboval, že Petra Ondruše totálně vyřídí a zápas ukončí v prvním kole. Dokonce mluvil o t. k. o. (technický knokaut, pozn. red.). Nakonec dvaatřicetiletý rodák z Olomouce svého soka „uškrtil“ dvacet vteřin před koncem první pětiminutovky. 

    „Kdybych věděl, že zbývá jen dvacet vteřin, tak to možná ještě zkusím vydržet,“ říkal bezprostředně po zápase Ondruš, který v konečném zúčtování spíše překvapil. Obecně se totiž čekalo, že ho Vémola takzvaně umlátí a navíc ukončí zápas mnohem dříve.

    Dlouho očekávaný střet dvou nesmiřitelných soků se odehrál ve fantastické atmosféře. Nabitá O2 aréna se rozdělila na dva tábory. 

    Zápas mezi Vémolou a Ondrušem zdobila bouřlivá kulisa.

    Jedna část fanoušků hnala za vítězstvím svého miláčka Vémolu, ti druzí zase dávali důrazně najevo, že jejich „Píno“ má také velkou šanci ukázat, jak skvělým zápasníkem je. Bouřlivou kulisu si museli oba dva profesionální bitkaři doslova užívat. Chvílemi to vypadalo jako v pekle!

    Je škoda, že v podobné atmosféře se neodehrálo i předchozích devět duelů. O to více do budoucna na promování svých zápasů musí zapracovat ostatní fighteři. Důležitá je také show, kterou bojovníci divákům nabídnou.

    V tomto ohledu byl jasným králem čtvrtečního večera Jaroslav „Jubox“ Pokorný. Ten bavil všechny přítomné již během vážení, kdy do svého soka, Bulhara Viktora Dimitrova, strčil. Ještě větší šílenosti předváděl Pokorný během zápasu s tímto bulharským bijcem.

    Jaroslav „Jubox“ Pokorný je prostě showman.

    Když „Jubox“ Dimitrova porazil, vyskočil na pletivo a užíval si chvíle slávy. Po zápase navíc prohlásil: „Zápasit budu dál, baví mě totiž mlátit lidi!“ A přesně takovéto showmany typu Conor McGregor česká MMA scéna potřebuje k tomu, aby získala větší diváckou základnu.

    Král Vémola? Důležitější je něco jiného.

    Někdo je toho názoru, že zápas mezi Vémolou a Ondrušem byl nejhlavnější okamžik večera. Ale to není tolik pravda. Nejdůležitější chvílí bylo to, když moderátor oznámil, že dlouho očekávaný galavečer navštívilo více než 7500 lidí. Ano, skutečnost je taková, že většina lidí se přišla podívat na to, jak Vémola plní své sliby.

    Hlavní ale je, že na akci, která by ještě před lety nikoho nezajímala, ty davy lidí přišly. A poté, jakou show diváci viděli, je velmi pravděpodobné, že přijdou znovu. A dobře se ví, že davy přitáhnou davy...

    Karlos Vémola podle očekávání vyhrál. Mnohem důležitější ale je to, kolik lidí na galavečer XFN 6 dorazilo.

    Dokonce sám Karlos Vémola, který je považován za krále tohoto krvavého sportu, po zápase prohlásil, že si je jistý tím, že nejpozději v roce 2019 se fenomenální MMA soutěž UFC (Ultimate Fight Championship) dostane do i Prahy, konkrétně do O2 arény. 

    Zdá se, že Česká republika si začíná pomalu, ale jistě nalézat cestu k MMA. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:59 sobota 7. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Super
      10
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Sladký
      5
    • Tvl
      4