Děláte z fotbalistů obětní beránky, rozčílil se boháč Rooney. Menší výplatu odmítl

V Česku se fotbalisté rozčilovali, když ministryně Schillerová řekla, že někteří z nich by si pro peníze od státu chodit neměli. Fotbalisté a výplaty za časů koronaviru jsou tématem i v Anglii, kde se naposledy ozvala fotbalová legenda Wayne Rooney. A zatímco v některých klubech mlčí a mzdy si dobrovolně snižují, bývalý hráč Manchesteru United nebo Evertonu radí svým spoluhráčům z Derby County, aby na „osekanou“ výplatu nepřistoupili.

Trénovat nesmějí a ostré fotbalové zápasy jsou pro ně zatím v nedohlednu. I přesto řada fotbalistů nechápe, proč by měli svému klubu pomáhat a dočasně si nechat sáhnout na peníze.

V případě druholigového Derby County je odpor hráčů nečekaný i proto, že klub fotbalistům slíbil, že jim po skončení současné krize peníze zpětně uhradí, ale ani to se milionáři Rooneymu nelíbilo.

Jeho slovo je však klíčové, protože v týmu zastává pozici kapitána a i vzhledem ke svému věku je pro mladší spoluhráče autoritou.

„Klub jednal s hráči a navrhl jim dočasné snížení mzdy o 50 procent s tím, že jim chybějící částka bude doplacena později. Tým nezískává žádné peníze z prodeje lístků nebo televizních práv, a tak řeší, jak financovat chod klubu a kde vzít peníze na výplaty pro ostatní zaměstnance,“ píší média v Anglii.

Kluby snížením platů nebo jejich dočasným odložením mohou ušetřit desítky i stovky milionů korun v následujících měsících, což je může udržet v chodu.

Wayne Rooney se sešel s generálním ředitelem klubu Stephenem Pearcem a řekl mu jménem všech hráčů, že na nabídku klubu nekývnou.

Hráči jsou podle všeho ochotni vzdát se dočasně 25 procent mzdy. Zároveň po klubu žádají, aby mohli nahlédnout na všechny jeho výdaje, aby si mohli ověřit, zda je skutečně zapotřebí peníze šetřit.

Mimo jiné by to znamenalo, že by se hráči dozvěděli mzdy ostatních lidí v klubu, jako jsou třeba uklízečky, maséři nebo trávníkáři.

Podle zástupců fotbalové asociace jsou v zemi stovky fotbalistů, kteří nechtějí přistoupit na snížení platu a klubům nevěří, že potřebují jejich peníze.

„Já jsem v pozici, že bych se mohl něčeho vzdát. Ale ne každý fotbalista je ve stejné pozici. Přesto se najednou celá naše profese stala terčem a všichni žádají, abychom si snižovali mzdy,“ říká naštvaně Rooney pro The Sunday Times.

Zároveň se ptá, proč jsou fotbalisté za obětní beránky?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:32 neděle 23. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 41
  • 39
  • 39
  • 39
  • 37