Lékař, který odmítl očkování: Před covidem-19 vás ochrání ústní voda!

Lékař Vlastimil Voráček byl prvním členem české výpravy, který měl pozitivní test. Respektovaný ortoped, který se dlouhá léta stará o české tenistky v čele s Petrou Kvitovou, se navíc netajil tím, že je odpůrcem očkování. Vakcínu před cestou na olympiádu v Tokiu hrdě odmítl. Lidem Voráček dokonce doporučoval, aby kloktali ústní vodu, protože to prý pomáhá snížit nákazu.

Lékař českých tenistek Vlastimil Voráček byl na palubě vládního speciálu, který zamířil do Tokia v pátek z kbelského letiště.

Ve stejném letounu seděl také například beachvolejbalista Ondřej Perušič, stolní tenista Pavel Širuček, beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová se svým trenérem Simonem Nauschem. 

Všichni výše jmenovaní měli také pozitivní testy. Širuček, Sluková a Hermanová mají už definitivně po olympiádě, Perušič věří v zázrak.

Server iDNES.cz s odvoláním na své zdroje uvedl, že lékař Vlastimil Voráček údajně před cestou odmítl očkování, i když na něj měl několik měsíců právo. 

Voráček byl odpůrcem vakcinace a veřejně lidem doporučoval, ať kloktají ústní vodou, která prý snižuje riziko nákazy.

„Němečtí vědci nedávno zveřejnili studii, která ukazuje, že kloktání běžně dostupných ústních vod může významně ovlivnit přenášení koronaviru,“ řekl Vlastimil Voráček pro web Vitalia.cz.

Vlastimil Voráček pečoval také o Karolínu Plíškovou.

Voráček se dlouhé roky stará o české tenistky. Zkušený ortoped pečuje například o Karolínu Plíškovou či Petru Kvitovou. Druhá jmenovaná si spolupráci s ním nemůže vynachválit.

„Tohle je Vlastimil Voráček. Náš výborný doktor,“ napsala v roce 2014 Kvitová na Twitteru, kam přidala dva společné snímky s lékařem, který nyní čelí velké kritice.

Petr Kvitová popisovala před lety Voráčka jako výborného lékaře.

Babiš mluví o skandálu, ČOV prošetří chování české výpravy na palubě

Ke „covidové smršti“ v českém olympijském týmu se vyjádřil i premiér Andrej Babiš, který považuje za skandální, že v letadle se sportovci seděl neočkovaný lékař.

„Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát,“ uvedl pro ČTK Andrej Babiš.

„Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit,“ dodal premiér, jemuž vadí, že tato situace bude stát peníze i daňové poplatníky.

Vlastimil Voráček

Mnozí se stejně jako premiér ptají, jak je vlastně možné, že s olympioniky letěl neočkovaný lékař. Důvodem je fakt, že Mezinárodní olympijský výbor to nevyžaduje.

„Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ řekl pro server Seznam Zprávy ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Právě server Seznam Zprávy nedávno jako první přinesl informaci, že se na palubě vládního speciálu nedodržovala protiepidemická opatření. ČTK dokonce uvádí, že občas někdo během čtrnáctihodinového letu sundal roušku.

Na tyto informace se rozhodl Český olympijský výbor nyní zareagovat.

„Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti,“ stojí v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů. Do té doby nechá vedení českých olympioniků tento případ bez komentáře.

„Je maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon,“ píše se dále v oficiálním vyjádření ČOV.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:16 pátek 19. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 13
  • 9
  • 7
  • 5
  • 4