Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Petrželovi černoši“: Je trenér rasista, nebo se jedná o uměle vytvořenou kauzu?

    Uměle vytvořená aféra | foto: Profimedia.cz

    Vlastimil Petržela bývá často označován jako trenér bouřlivák. Mluví na rovinu a nebojí se před novináři ostře zkritizovat své hráče. Kromě toho je také znám jako muž, který se léčil ze závislosti na automatech. Za týden prý v kasinech dokázal protočit až několik milionů. Na přelomu února a března Petržela převzal Zlín a začal pěkně zostra. Nejprve své svěřence skrz média sepsul za ostudnou prohru 0:4 s Jabloncem, o dva týdny později si zase v pozápasovém rozhovoru nemohl vzpomenout na jméno svého svěřence, a proto ho označil za černocha. Tím nejzkušenější trenér HET ligy odstartoval jakousi válku se zhrzenými černošskými fotbalisty, kteří považují i pouhé slovo černoch za projev rasismu.

    Zlín hrál před reprezentační přestávkou zápas v domácím prostředí proti Plzni, která v lize tento rok nemá konkurenci. Po zlepšeném výkonu ševci padli 0:1, ale neměli se za co stydět.

    Více než samotný zápas všechny okolo ale upoutal pozápasový výrok kouče domácích. „No jasně, tam byla hrubá chyba toho černocha,“ odpověděl Petržela na otázku, jestli šlo zabránit inkasovanému gólu.

    Vlastimil Petržela tím myslel zlínského obránce Jonathana Bijimineho z Konga. Bývalý trenér Zenitu Petrohrad se svého svěřence nechtěl dotknout, ale i tak svým výrokem  rozpoutal velkou vlnu nevole.

    Ovšem kriticky vůči Petrželovi reagovali zejména hráči černé pleti, kteří působí v Česku.

    „Jsem vážně zklamaný. Jak může trenér nazvat hráče negrem?“ napsal na svém profilu na Instagramu Joel Kayamba, ofenzivní hvězda druholigové Opavy, přičemž Petržela rozhodně „negr“ slovo nepoužil.

    „Miluji Česko a bílé lidi, nemám s nimi žádný problém. Ale je třeba zastavit rasismus na fotbalových polích,“ pokračoval dále rozhněvaný Kayamba. 

    Černocha Bijimineho, kterého Petržela nazval černochem, se v mžiku zastal černošský fotbalista druholigové Opavy Kayamba. A padla slova o rasismu.

    Svého spoluhráče Bijimineho skrz sociální síť podpořil i další Afričan – Ibrahim Traoré, který pochází z Pobřeží slonoviny. „Tohle je v České republice normální?“ divil se.

    Reakce hráčů černé pleti na Petrželův výrok byla přinejmenším přehnaná. Zlínský trenér Bijimineho jednak neoznačil za „negra“, jak na svém Instagramu psal Kayamba, a ani ho nechtěl nikterak urazit.

    Nad výrokem Vlastimila Petržely se podivoval i dalších zlínský hráč tmavé pleti Ibrahim Traoré.

    Zkušený lodivod si pouze po třech týdnech na lavičce nejspíše nezapamatoval jména všech hráčů, a když musel na rychlo označit viníka gólové situace, tak bylo zapotřebí ho přece nějak popsat. Je to stejná situace, jako kdyby si někdo ve společnosti například Asiatů nemohl vzpomenout na vaše jméno a aby bylo jasno, kdo se tím přesně myslí, označili by vás jako bělocha.

    Navíc ze všech hráčů Zlína, kteří nastoupili proti Plzni, byli na trávníku pouze dva borci černé pleti. Je tak pochopitelné, proč se Petržela rozhodl Bijimineho identifikovat na základě barvy jeho kůže. 

    Je to zkrátka ten nejjednodušší možný způsob. Nepamatoval si jeho jméno ani číslo, tak prostě řekl „ten černoch“, a kdo gólovou situaci viděl, tak měl jasno o tom, koho Petržela myslí.

    Jonathan Bijimine, obránce Zlína, kterého trenér Petržela nazval černochem.

    Zatímco se černošští hráči bouřili, tak v internetových diskusích se zkušeného trenéra čeští diskutéři mnohdy zastávali. Podivovali se nad tím, co je na slově „černoch“ špatného, když daný hráč opravdu černoch je. 

    Zdá se, že jediní, kteří na slově černoch vidí něco špatného, jsou právě černošští fotbalisté. A my se ptáme: Jak by se jim tedy mělo říkat? Co například neběloši?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:23 sobota 28. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      106
    • Trapas
      16
    • Haha
      11
    • Cože
      9
    • Sladký
      8
    • Tvl
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...