Boj o český fotbal: Šmicer se pustil do Poborského s tím, že by měli jít příkladem

V mocenskou válku dvou kamarádů z národního týmu se proměnila blížící se volba předsedy Fotbalové asociace České republiky. Ačkoliv Vladimír Šmicer ve čtvrtek večer svou kandidaturu stáhl, ostře se pustil do Karla Poborského, se kterým ho pojí nejen letité přátelství, ale i společné úspěchy na hřišti. Šmicer naznačil, že Poborský nehraje čistou hru a není v jeho zájmu český fotbal očistit.

Ve čtvrtek večer měla sice proběhnout debata tří kandidátů na předsedu FAČR, do studia ale dorazili jenom Petr Fousek a Karel Poborský. Vladimír Šmicer poslal jenom videovzkaz, v němž oznámil, že svou kandidaturu stahuje, a veřejně podpořil Fouska. Naopak se ostře pustil do Poborského.

„Svým programem, názory a postoji k problémům v českém fotbale jsem se stal hlavním propagátorem reformního proudu, který svým programem deklaruje také Petr Fousek, jenž je mi proto jako kandidát bližší. Karel Poborský stojí jinde. Já chci změny na hlavních pozicích v asociaci, on ne. On šel do voleb podle svého tvrzení sám za sebe, já ne, vždy jsem měl okolo sebe kvalitní tým, což se ukázalo i tím, čeho jsme dosáhli. Já i Petr Fousek jsme zveřejnili, kdo nás na předsednickou funkci nominoval, Karel ne. Je to jeho právo, ale jestli chceme být pro veřejnost transparentní, měli bychom být my hlavním příkladem,“ řekl Šmicer, který cítí z jednání svého exparťáka z národního týmu rozčarování a zklamání.

„Silným rozčarováním pro mě je plánovaná pondělní schůzka třetiligových a divizních klubů s Karlem Poborským. Právě jejich delegáti budou mít na české straně možná klíčovou roli v rozhodnutí o směrování českého fotbalu v příštích letech. Nejde ani tak o skandální způsob, jakým byla schůzka pro Karla svolána, ale hlavně o jména, která na ni byla pozvána. Hořejší, Malík, Pelta, Pauly, Šádek… Mně už tam skutečně chybí jen jedno jméno: Roman Berbr. Tohle je sestava pro budoucnost a očistu českého fotbalu? Pro znovunabytí důvěry obchodních partnerů, fanoušků, institucí, odborné i široké veřejnosti? Všichni víme, že ne,“ pokračoval ve svém prohlášení Šmicer.

Poborský si ale nemyslí, že by byla pondělní schůzka nepatřičná.

„Pokud by o stejnou schůzku požádali i oba protikandidáti, proběhla by zcela shodným způsobem, organizoval by ji stejný člověk a pozval by účastníky podle svého uvážení! Na to já nemám žádný vliv. Tudíž se nejedná o ukázku nějakého zvýhodňování nebo zneužívání, nýbrž o nepochopení chodu komise. Vždy jsem fotbal hrál radši na hřišti a viditelně než v jeho zákulisí a za tím si stojím. Všechna osočení v této souvislosti považuji za falešná a populistická. Útoky proti mé osobě jsou čím dál tím nevybíravější a zatahují mě do zákulisních tahanic o moc a nepoctivých her, které odmítám hrát,“ říká Poborský, jenž přiznal, že odstoupení Vladimíra Šmicera ho nepřekvapilo.

„Vláďa od začátku říkal, že nechce být předsedou, dnes to završil. Schylovalo se k tomu, že se s Petrem spojí. Jdeme dál, volby jsou rozjeté, pojďme je dodělat,“ komentoval to Karel Poborský.

Ať dopadne volba předsedy FAČR jakkoliv, už teď je jasné, že tihle dva už spolu asi jen tak na pivo nepůjdou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 sobota 18. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 4
  • 3
  • 3
  • 2
  • 2
  • 2