Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trenér Růžička je na ústupu. Hrozí mu další vyhazov

    Vladimír Růžička je na hraně. Jeho hvězda padá. | foto: Profimedia.cz

    Je to pořád velká postava českého hokeje. I když má škraloup, a to nechutný, korupční. Přesto je Vladimír Růžička stále uznáván, i když i to se pomalu mění… Jeho angažmá v Hradci je neúspěšné a spěje k vyhazovu. Jméno nejméno.

    Na konci minulé sezony sestoupil s Piráty z Chomutova z extraligy. Byť na to měl velký vliv nedostatek peněz v klubu i salmonela, jež postihla mužstvo krátce před rozhodující baráží, trenérská aura Vladimíra Růžičky prostě dostala ránu.

    Už to nebyl jen kouč, který vyhrává tituly (v domácí soutěži či na mistrovství světa), ale také ten, co spadl.

    Vladimír Růžička na lavičce Hradce

    Navíc rozhodně nejde o levného trenéra, v Chomutově měl pobírat 500 tisíc korun měsíčně. Na tuto sumu (a smlouvu na deset let) ho na sever Čech nalákali otec a syn Veverkovi, vlastníci Pirátů.

    Tento svazek přesto skončil, stejně jako působení Veverkových v Chomutově. Ale to je už jiný příběh.

    Čekalo se, kde se Růžička upíchne. Takové jméno, to přece mělo být lákadlo pro české i zahraniční kluby.

    Dlouho se však nic nedělo: nevyšel návrat do rodného Litvínova (strany se nedohodly na financích), angažmá ve Slovanu Bratislava zase ztroskotalo na tom, že tým nakonec začal hrát místo ruské KHL slovenskou ligu.

    V Hradci Vladimír Růžička neudělal díru do světa.

    Růžička čekal a čekal, až mu pomohl fakt, že v Hradci Králové působil Jaroslav Bednář v roli sportovního manažera. Navíc má klub netrpělivého majitele Miroslava Schöna, jemuž se nepozdával vstup Mountfieldu do extraligy.

    Tým vedený domácím oblíbencem Tomášem Martincem nehrál tak úspěšně v minulé sezoně, i když byl na dostřel k úplné špici tabulky. K tomu fanoušci nevítali kouče přívětivě. „Martinec = Hradec, Růžička = konec.“  Takový plakát vyvěsili při zápasech, když se jednalo o trenérské změně.

    Přesto si Schön myslel, že Růžičkovy zkušenosti pomohou a na konci října ho angažoval. „Budeme mít nejsilnější trenérskou dvojici v lize,“ liboval si boss, když oznamoval, že budou Růžička s Martincem u týmu na stejné úrovni.

    Hradecké hokejisty vede dvojice Vladimír Růžička a Tomáš Martinec.

    Byla to chiméra, nesmysl. Růžička je solitér, bude vládnout, což bylo každému jasné.

    Také Martinec po jednom domácím utkání na tiskové konferenci popsal role v realizačním týmu. „My tři asistenti jsme trenérovi k ruce,“ pasoval sám sebe do role dvojky.

    Tým v tomto stavu zaválel v Lize mistrů, kde se dostal do finále, ale to není pro české kluby zásadní soutěž. Jde o extraligu, to je základ všeho. V ní Mountfield strádal a Růžička to nebyl schopen změnit.

    Hra i výsledky byly, mírně řečeno, rozpačité. Jen forma brankáře Marka Mazance udržela Hradec v elitní desítce.

    Především se však změnila atmosféra kolem klubu. Fanoušci, v minulých letech držáci, začali mizet. Na první zápas předkola play-off proti Karlovým Varů jich přišlo jen 3668, což je ostudné číslo. Hradec se dlouhodobě pyšní průměrem přes 5 tisíc diváků. A šlo o play-off…

    Vladimír Růžička s kapitánem Hradce Radkem Smoleňákem

    Majitel Schön, ač před několika týdny předpokládal, že Růžička bude v Hradci pokračovat i v příští sezoně, to vidí. „Jak to bude? Mám zamotanou hlavu,“ přiznal serveru iSport.

    Indicie však nahrávají tomu, že Růžička skončí.

    Schön není spokojen s tím, že trenér v Hradci nebydlí, naopak pendluje mezi Chomutovem a východními Čechami, což je neudržitelné. Navíc byl vyhozen manažer Bednář, velký Růžičkův zastánce. K tomu hráči, které Růžička (společně s Bednářem) přivedl, hráli špatně.

    Sebevědomý trenér tak může dostat další sportovní ránu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:47 pátek 17. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      57
    • Trapas
      53
    • Super
      47
    • Sladký
      46
    • Tvl
      41
    • Cože
      39