Před šesti lety nebyl Coufal pro Spartu dost dobrý, teď jí to vrátil i s úroky

Před několika dny se zdálo být nad slunce jasné, že fotbalová Sparta brzy oznámí novou posilu a tou bude krajní obránce Vladimír Coufal (25). Kapitán libereckého Slovanu ale nakonec podle posledních zpráv posílí konkurenční Slavii. Tomu se říká zvrat! Velmi pikantní přestupovou ságu, která bude již brzy oficiálně u konce, obohatil jeden fakt z minulosti: Před šesti lety měla Sparta Coufala doslova v hrsti. Proč to tehdy nevyšlo?

Liberecký krajní obránce a kapitán Vladimír Coufal byl se Spartou už na všem domluvený a jeho přestup na Letnou se bral jako samozřejmost. 

Během víkendu ale pětadvacetiletý fotbalista podle serveru iSport.cz otočil a rozhodl se, že v příští sezoně bude oblékat dres konkurenční Slavie, kde se opět setká se svým oblíbeným trenérem Jindřichem Trpišovským, který ho vedl už v Liberci. 

„Vím, že ve Slavii je super parta hlavně českých hráčů. Ze Sparty se může zdát, že to tak není. Ale co vím, tak se tam taky tvoří. Volal jsem sparťanům, slávistům, pozitivnější ohlasy jsem měl od slávistů,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Coufal, který také přiznal, že do Slavie měl už hodně blízko letos v zimě.

„To málokdo ví, že jsem tam měl jít v únoru po prvním kole, když Slavia prohrála v Jihlavě. Ale nakonec jsme si v Liberci s panem Karlem a trenérem Holoubkem řekli, že by to nebylo vhodné, že za mě už neseženou náhradu, protože byl konec přestupního termínu. Pan Karl (majitel Slovanu Liberec, pozn. red.) mi dal slovo, že v létě můžu na 99,9 % odejít,“ svěřil se obránce, kterého dobré výkony v dresu Liberce vynesly až do reprezentace.

Coufal měl přestoupit do Sparty, nakonec si vybral konkurenční Slavii.

A Karl svůj slib splnil. Coufala do Slavie za pěkné peníze (spekuluje se až o 18 milionech Kč, pozn. red.) pustí. Jedná se o jeden z prvních a dozajista nejpeprnějších transferů letního přestupového období. 

Pražská „S“ spolu opět svedla boj o vytouženou posilu. V minulosti se takto podobně Slavia se Spartou praly například o Jakuba Jugase, Michala Frydrycha či Josefa Šurala. První dva si stejně jako Coufal vybrali Slavii, třetí jmenovaný skončil ve Spartě.

Na Coufalově (ne)přesunu na Letnou je zajímavé také to, že tento ostravský odchovanec se posilou Sparty stal málem už v roce 2012.

Tehdy bylo Coufalovi devatenáct let a Sparta si ho pozvala na testy. Nejslavnější tuzemský klub v něm viděl náhradu za odcházejícího Ondřeje Kušníra.

Vladimír Coufal (úplně vpravo) v době, kdy se pokoušel prosadit ve Spartě.

Coufal za Spartu dokonce nastoupil v přípravném zápase proti Viktorii Žižkov. Realizační tým ale mladý bek, který tehdy patřil Opavě, příliš nezaujal, a tak místo Coufala na Letnou s velkou slávou dorazil Španěl Pablo Gil, který přišel zdarma po vypršení smlouvy ze slavného Realu Madrid.

Coufal odehrál v dresu Sparty i přípravné utkání.

A Pablo Gil, který měl coby druhý Španěl v historii české ligy okořenit tuzemskou soutěž, totálně vyhořel. V rudém dresu se pouze mihl a Sparta ho nakonec s díky vrátila do Španělska. Na pozici pravého beka tak dostali důvěru zkušení harcovníci Vidlička a Zápotočný.

Těžko říct, co vše by se stalo, kdyby Sparta tehdy místo Pabla Gila podepsala právě Coufala. Je možné, že by se tehdy mladičký obránce neprosadil a brzy by putoval zase pryč. 

Kdyby tomu bylo ale naopak, nejspíše by dnes v německém Hoffenheimu neválel patrně nejlepší český krajní obránce současnosti Pavel Kadeřábek. Ten byl kdysi přehlíženým záložníkem. Ve Spartě z něj ale v období nouze udělali pravého beka, který později na svém postu v české lize neměl konkurenci a v současné době patří mezi stabilní členy reprezentačního áčka.

První Coufalův (ne)přestup na Letnou tak výrazně pomohl sparťanskému odchovanci, který měl kvůli díře na pravé straně obrany možnost nastartovat svou slibně vyvíjející se kariéru a hlavně také našel post, který mu skvěle vyhovuje. 

Komu pomůže Coufal teď? Fanoušci pražské Slavie i on jistě doufají, že zejména sám sobě. Příznivci Sparty mají ale asi jiné přání a možná věří, že by se historie mohla opakovat. Nový Kadeřábek by se totiž Spartě zatraceně hodil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:01 středa 3. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 9
  • 9
  • 7
  • 7