Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Zrodila se „nová“ Sparta, nebo Plzni umírá šance na titul?

    Viktoria Plzeň škobrtá. Se Spartou sice srovnala stav zápasu z 0:2 na 2:2, ale remízou ztratila další dva body. Hlavní favorit na titul je bez formy, stejně jako jeho útočník Michael Krmenčík. | foto: iDNES.cz

    Zvedli se z úplného dna? Fotbalisté Plzně ukopali proti Spartě remízu, i když po dvaceti minutách prohrávali o dva góly. A pak se chlácholili. Jenže je to jinak – Viktoria dál klopýtá a lehce může přijít o podzimní mamutí náskok na čele ligové tabulky.

    „Ukázali jsme, že umíme hrát fotbal,“ přesvědčoval obránce Radim Řezník. „Ukázali jsme charakter,“ přidal se trenér Pavel Vrba.

    Je to ubezpečování se o vlastní síle – a je samozřejmě pochopitelné.

    Spíš však platí slova záložníka Tomáše Hořavy: „Na otočení to úplně nebylo.“

    Plzeňský Marek Bakoš diskutuje se sudím zápasu se Spartou Zbyňkem Proskem.

    Plzeň se nemůže utěšovat. Proti Spartě ztratila další dva body. Ze čtrnáctibodového polštáře po podzimní části ligy je najednou jen pět bodíků odstupu před druhou Slavií. Přitom slávisté, stejně jako sparťané, na jaře vyhazují body oknem.

    Jenže Viktoria je na tom ještě hůř.

    Z osmi utkání vyhrála jen jedno. Třikrát prohrála. Připomeňme, že na podzim ovládla patnáct ze šestnácti duelů. Ten poslední remizovala.

    Proto šéf Slavie Jaroslav Tvrdík napsal na Twitter: „Gratuluju Plzni k titulu.“

    Kouč Plzně Pavel Vrba při zápase se Spartou.

    Nikdo, opravdu nikdo nečekal, že na jaře může přijít problém. Propad se čekal, podzimní bilance byla uchvacující, nevšední, vlastně neopakovatelná. Ale takováhle mizérie?

    Vždyť Západočeši uhráli sedm bodů za osm kol. To je bilance týmu, který při jejím opakování spadne z ligy. Už léta se traduje, že na záchranu je potřeba třicet bodů – za třicet střetnutí. Tedy aspoň bod průměr. Viktoria je pod čárou ponoru.

    Jasně, do druhé ligy se neodebere, ale klidně může přijít o titul a s ním i velmi pravděpodobný přímý postup do Ligy mistrů. Ten by klubu zajistil zápasy na velké scéně a – jen tak mimochodem – téměř půlmiliardovou prémii.

    Po podzimu bylo jasné, kdo tuhle sumu shrábne. Teď už ne. Vždyť Plzeň má před sebou těžké střety: Do konce sezony hraje s týmy bojujícími o život, tedy o záchranu (Brno, Slovácko, Dukla, Karviná). S Teplicemi, s nimiž na podzim jako jedinými ztratila. A především na Slavii.

    Důvody, proč se Viktora dostala do šlamastyky, jsou celkem patrné. Zaprvé je tu bohorovnost zkušeného mančaftu. Ano, chlapci kolem Davida Limberského či Milana Petržely si řekli, že se jim nemůže nic stát.

    Václav Kadlec střílí první gól Sparty v Plzni.

    Potvrzuje to i výrok kouče Vrby po remíze se Spartou: „Teď už všichni vědí, o co hrajeme.“

    No, je to trošku pozdě…

    Dalším faktorem je tlak od vedení. Plzeň nemá jistotu přebohatých majitelů jako Sparta se Slavií. Prémii za postup do Ligy mistrů nutně potřebuje. Hlavně proto neprodala v zimě nejlepšího útočníka ligy Michaela Krmenčíka, za nějž mohla vyinkasovat 350 milionů. Chtěla mít jistotu.

    Mimochodem, Krmenčík dal na jaře jen jeden gól, zatímco na podzim jedenáct. I on je důkazem úpadku.

    Ale zpět k tlaku. Ten se projevuje na vztahu trenéra Vrby s vedením. Na kouče tlačí generální ředitel Adolf Šádek. Spolu si vjeli do vlasů (u Šádka jen symbolicky) po remíze na Baníku. Šéf údajně vyčítal Vrbovi špatnou kondici mančaftu.

    Kouči se to nelíbilo. „Relativní klid máme, ale jak jsem slyšel naše vedení, tak asi ne...,“ řekl na tiskové konferenci.

    Po tomto zápase přišel výbuch na Bohemians (2:5) a domácí remíza se Spartou. Ne, v Plzni rozhodně není klid.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:24 úterý 14. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      10
    • Super
      9
    • Haha
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7