Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Plzeň je chudá příbuzná. Proč se může vzepřít krutému osudu?

    Kouč Pavel Vrba má být hlavní zbraní Plzně proti Spartě i Slavii. | foto: Profimedia.cz

    Jsou v ústraní, z jejich pokladny nelítají stamiliony na nákup velkých jmen. Mohou přesto fotbalisté Viktorie Plzeň, nejúspěšnějšího klubu posledních let, strčit do kapsy Spartu se Slavií? Ano, mají velké zbraně: kouče Pavla Vrbu, motivaci přehlížených i finanční chtíč.

    Začněme u peněz. Plzeň prostě nemá v zádech tak silné majitele jako Sparta a Slavia. Vedle nich je Viktoria chudá příbuzná.

    První klub vlastní šestý nejbohatší Čech Daniel Křetínský, jeho majetek je podle žebříčku časopisu Forbes 22 miliard korun. Slavii má ve svém portfoliu čínská společnost CEFC patřící mezi 250 nejbohatších firem světa.

    Proti tomu stojí Tomáš Paclík. Ten nefiguruje mezi šedesáti nejmajetnějšími Čechy. Plzeň proto stojí na zájmu sponzorů, pomoci města i kraje a sportovních úspěších. Ty se jí nevyhýbají, byť v posledních letech už to není tak žhavé.

    Ligu mistrů, kde může vydělat klub za rok až půl miliardy, hrála dvakrát. Jenže naposledy v roce 2013, kdy se poměřila například s Bayernem Mnichov.

    Od roku 2010, kdy začal její vzestup, vydělala kolem miliardy, a to za účast v Lize mistrů a prodej hráčů: Václava Pilaře, Vladimíra Daridy, Petra Jiráčka.

    V posledních letech je už však příjem slabší, v Evropské lize (druhý pohár) jsou výdělky několikanásobně nižší.

    „Viktoria má kvalitní sportovní vedení a to jí umožňuje žít z toho, co si vydělala fotbalem, z příjmů z evropských pohárů. To je ideál, to by si přál každý klub včetně Sparty. Jenže na druhou stranu je to model, na který nelze sázet. Protože abyste klub udrželi na stabilní úrovni, museli byste hrát Ligu mistrů prakticky pravidelně,” upozornil před časem sparťanský šéf Křetínský.

    V posledních letech skončila Viktoria ve finanční ztrátě (byť ne v tak velké jako Sparta, jenže ta má Křetínského...), proto bude její letošní motivace jasná. Vítěz české ligy půjde v roce 2018 s největší pravděpodobností přímo do Ligy mistrů. A to je zlatý jackpot.

    Proto pražští giganti – a rovněž kvůli ješitnosti – tak nakupují. Sparta utratila za posily přes 200 milionů korun. Z Izraelce Tala Ben Chaima udělala nejdražšího hráče české historie – stál ji 76 milionů. K tomu přišli další zajímaví hráči: Rakušan Marc Janko, Srb Srdjan Plavšić. Navíc uvolnila 40 milionů pro italského kouče Andreu Stramaccioniho a jeho pomocníky.

    Dva klíčoví muži Viktorie: manažer Adolf Šádek a trenér Pavel Vrba.

    Slavia dala velké prachy do Portugalce Dannyho z Petrohradu, údajně dostal 2 miliony eur, tedy 52 milionů korun jen za podpis smlouvy. Navrch luxusní plat milion eur ročně. Jinak by do Česka nešel... Také další slávistické akvizice, německý Turek Halil Altintop a Ukrajinec Ruslan Rotaň, nebyly zadarmo.

    Naproti tomu Plzeň koupila za 20 milionů sparťana Aleše Čermáka, mladého obránce Milana Havla z Bohemians či brněnského útočníka Jakuba Řezníčka, gólmana Aleše Hrušku z Příbrami. Jinak vsází na staré a vyzkoušené pušky.

    „Vidíme, jak soupeři na ligu zbrojí. Doufám, že jim budeme zatápět a popereme se o nejvyšší příčky,“ řekl kouč Pavel Vrba klubovému webu.

    Právě on je ale hlavní posilou Viktorie. Byť mu poslední dvě angažmá u reprezentace a v ruské Machačkale nevyšla úplně podle představ, stále je jedním z nejuznávanějších trenérů. Proto se o jeho služby eminentně na jaře zajímala také Sparta.

    „Kdyby šel Pavel Vrba do Sparty, první, co bych udělal, tak bych vyškubl tu jeho vysazenou vrbu u plzeňského stadionu. Třikrát se šel na ni ‚TO‘ a poslal mu ji do Přerova. Tím bych začal,“ pronesl v rozhovoru pro iSport plzeňský manažer Adolf Šádek.

    Udělat to nemusí – Vrba je u jeho týmu. A dozajista vsadí i na motivaci zdánlivě odstrčeného mužstva. Vždyť se pořád mluví jen o Slavii a Spartě...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:52 pátek 17. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Haha
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Cože
      5
    • Tvl
      5