Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Plzeň čeká řecké peklo. Když v něm neuspěje, může ji to zničit

    Viktoria Plzeň nezačala boj o Ligu mistrů nejlépe. Doma proti Olympiakosu Pireus nevstřelila gól, nezvládl to ani Michael Krmenčík. | foto: Profimedia.cz

    Fotbalová Plzeň se vrhla do boje o Ligu mistrů, o velké zážitky i obří peníze. V prvním utkání 2. předkola remizovala na svém stadionu s Olympiakosem Pireus 0:0. Za týden bude hrát v Řecku odvetu o postup, ale také o budoucnost.

    Loni Viktoria touto dobou dávno věděla, že ji čeká na podzim šest utkání v báječné Lize mistrů. Na jaře 2018 totiž oslavila český titul a mistr měl díky úspěšnosti všech klubů v minulých letech jisté místo v základní skupině.

    Plzeň tehdy vypálila rybník Spartě i Slavii a výrazně z toho profitovala.

    Obránce Milan Havel po duelu s Olympiakosem

    Na podzim 2018 uhrála v Lize mistrů sedm bodů, v konkurenci Realu Madrid, AS Řím a CSKA Moskva skončila ve skupině třetí a zajistila si přesun do jarní části Evropské ligy.

    Byl to majstrštyk.

    „Je to naprosto fantastické, je to nejvíc, co kdy Plzeň získala v Lize mistrů. Je to bomba,“ slavil oprávněně obránce či záložník Jan Kovařík.

    Sportovní úspěch navíc brzy podpořil i ten finanční. Plzeň získala prémii 780 milionů korun.

    Pro její současnost i budoucnost jde o klíčovou věc. 

    Pokud chce Viktoria dále zlobit pražské velikány, musí vydělávat v evropských pohárech. Při vší úctě k Tomáši Paclíkovi nemá v zádech tak silného mecenáše, navíc jde prostě o regionální klub bez většího přesahu.

    Tomáš Paclík, majitel plzeňského fotbalového klubu

    Ano, Plzeň vždy disponovala menším rozpočtem, přesto Spartu se Slavií ničila. Ještě před pěti lety Sparta odehrála sezonu za 450 milionů korun a Plzeň přibližně za třetinu.

    Jenže poměry v české lize (tedy na její špici) se vlivem příchodu čínského majitele do Slavie a majetku sparťanského vlastníka Daniela Křetínského změnily.

    Sparta se Slavií nyní šroubují rozpočty k 1,2 miliardy ročně. Slavia jen letos v létě utratila za nové hráče více než 150 milionů korun, Sparta kolem osmdesáti.

    Slavia udělala ze svého kapitána Tomáše Součka hráče placeného v německých číslech. Nejlepší hráč minulé sezony si přijde ročně na téměř 50 milionů korun, to je oproti českým standardům skok do jiné galaxie.

    Co s tím? Trenér Pavel Vrba nakonec nevymyslel recept na obranu Olympiakosu.

    A na to musí Viktoria zareagovat, s čímž už také začala. Její budget na rok se pohybuje kolem půl miliardy.

    K tomu, aby ho naplnila, potřebuje občas prodat jednu z hvězd, což nakonec letos učinila. Záložník Patrik Hrošovský ještě týmu pomůže v předkolech evropských pohárů, ale pak odejde do belgického Genku. Za 150 milionů.

    Plzeň se tentokrát zachovala jinak než loni. To mohl zmizet do ciziny útočník Michael Krmenčík, a to ještě za větší peníze. Jenže Viktoria ho nepustila, on si těžce zranil koleno a až nyní se vrací do hry.

    To však byli Plzeňští v lepší situaci. Ligu mistrů měli jistou, nyní o ni musí bojovat, finanční injekce zkrátka není zdaleka jistá.

    Kapitán Patrik Hrošovský přestoupí do Belgie, ale v předkolech Ligy mistrů ještě Plzni pomůže.

    To se nakonec ukázalo i v úterý večer. Olympiakos sice netrefil za celých devadesát minut bránu, ale ani Plzeň své šance neproměnila. Byla sice jasně lepší, jenže na to se (tentokrát bohužel) nehraje.

    Proto je souboj otevřený, Viktoria se bude muset obrnit, čeká ji prostředí s fanatickou atmosférou.

    „V takovém kotli vždycky záleží na tom, jaký je stav zápasu. Když prohráváte, fanoušci domácí tým ženou dopředu za dalšími góly. Ale kdyby se to vyvíjelo naopak, tak pro domácí hráče nastane peklo,” okomentoval odvetu kouč Pavel Vrba.

    Pro něj i celý klub půjde o zásadní zápas. Pokud neuspěje, ztratí šanci tvořit další finanční polštář. A to ho může v boji se Spartou a Slavií srazit na kolena.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:57 čtvrtek 21. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      42
    • Haha
      42
    • Tvl
      42
    • Sladký
      40
    • Cože
      39
    • Trapas
      39