Trenér Jarolím koketuje s egyptskými dolary. Byl by jeho odchod vůbec škoda?

Záblesky jsou, ale není jich moc. Jinak je to jasné: Karel Jarolím je neúspěšný trenér fotbalové reprezentace. Nepostoupil na světový šampionát a v pátek musel kousat největší debakl v dějinách samostatné reprezentace. Možná by bylo lepší, kdyby odešel…

Karel Jarolím je numizmatik, tedy sběratel mincí. To se v českém fotbale s nadsázkou říká.

Už kdysi se provalil jeho osmnáctimilionový výdělek při titulu ve Slavii. Dnes je to pochopitelné číslo, tehdy vesmírné. O jeho čilých kontaktech s hráčskými agenty (a možnými provizemi) ani nemluvě.

Ale to jsou přece jen fámy…

Karel Jarolím měl po zápase s Austrálií starosti.

I proto není překvapení, když se nyní mluví o jeho odchodu od národního mužstva. Podle médií v arabském světě, kde už úspěšně působil, dostal nabídku od egyptského klubu Al Ahlí, která by mu vynesla 700 tisíc dolarů ročně.

Jako trenér národního mužstva si přijde ani ne na polovinu – a velké prémie za postup na mistrovství světa jsou v trapu.

Peníze však nemusí být jediným důvodem, proč by Jarolím utekl od reprezentace. Navíc je tady ve vzduch vznášející se otázka, zda by to nebylo ku prospěchu českého národního výběru.

Jarolím totiž tápe, neví kudy kam.

Karel Jarolím na tréninku národního mužstva.

To, že mistrovství světa, které za pár dnů začne v Rusku, bude bez Čechů, je už dlouho nepěkná realita. Ale v pátek přišla další obří facka. Národní mužstvo přijelo na přáteláky do Rakouska.

Nejprve se utkalo s Austrálií, účastníkem šampionátu. Ve středu je čeká další těžký sok – Nigérie.

S Austrálií to byla tryzna, jinak nejde duel, který skončil 4:0 pro zelený tým, popsat. „Je mi hrozně, je to pro mě ledová sprcha,“ pronesl Jarolím po utkání. Pak připomněl, že jde o nejhorší výsledek v samostatné české historii. „Ani mi to nepřipomínejte, co vám mám povídat.“

Jarolím zase zkoušel nové hráče – například slávistického stopera Jakuba Jugase. Zase byla hra neurovnaná. Pořád se čeká, kdy dostane projev českého mančaftu tvář.

Karel Jarolím se po zápase s Austrálií zdraví s koučem Bertem van Marwijkem.

Myslíte, že to je jen novinářské povzdechnutí, rozmar lidí, kteří tomu podle mnohých zasloužilých fotbalistů nerozumí? To opravdu ne.

Vždyť i slavný Nizozemec Bert van Marwijk, který vede Austrálii, před zápasem pronesl: „Analyzovali jsme český tým, ale je to složité, protože v každém zápase hraje s jinou organizací a jinými hráči. Alespoň se naučíme hrát tak, že nebudeme závislí na soupeřově organizaci.“

Zní to vtipně, ale v současnosti, kdy vítězí týmy secvičené jako stroje, je to varování. Navíc, když zazní Marwijkova slova po utkání: „Ve druhé půli, kdybychom měli lepší finální přihrávku, tak jsme mohli dát ještě další čtyři góly.“

Jan Kopic se proti Austrálii neprosadil.

Český tým je – samozřejmě – v jiné situace než Australané. Ti se chystají na životní turnaj, Češi mají po sezoně. Někteří byli dokonce před srazem národního celku na dovolené. Ale to není omluva. Naopak, ukazuje to na Jarolímovu liknavost. Právě trenér měl hráče donutit, aby opět přepnuli do aktivního módu.

Nezvládl to. Stejně jako další věci. Asi by bylo lepší, kdyby vyrazil do arabského světa. Tam je úspěšný. U reprezentace ne.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:54 pondělí 1. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8