Trenér Jandač moc rád „nakládá“ mladíkům. Komu tím prospěje?

Jsou budoucností českého hokeje. Na mistrovství světa – někteří z nich – zatím válí. Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač tohle všechno ví. Přesto si rád rýpne do mladých hráčů.

Příkladů je několik. Schytal to Martin Nečas, asi největší příslib, nový superstřelec Filip Zadina, obránce Filip Pyrochta, který nebyl dost dobrý pro mistrovství světa, ale pak podepsal smlouvu s týmem NHL Nashvillem.

Trenér Josef Jandač se řídí mottem: „Mládí není zásluha.“ Je to pravda, ale nejsou jeho některé výroky o talentovaných borcích zbytečné?

Posuďte sami.

Martin Nečas se nakonec stal českým hrdinou.

„Pohybově je na tom Martin nejlépe z dostupných centrů, ale proti silným chlapům, kteří by ho čekali na olympiádě, by tolik nestačil. Hlavně v obranném pásmu ještě není úplně připravený na silový hokej. Martinova muskulatura je navíc zatím ještě spíš juniorská – na seniorský hokej.“

Martin Nečas, devatenáctiletý chlapec z Brna, zazářil na mistrovství světa do dvaceti let na přelomu roku. Po něm hrál za Kometu jako starý mazák. Patřil mezi nejlepší hokejisty extraligy.

Přesto ho Jandač nevzal na únorovou olympiádu. Švédové či Finové jdou jinou cestou – podobným talentům dají šanci. Hodí se jim to do budoucnosti.

A jen tak mimochodem: Nečas byl na brněnské cestě za ligovým titulem naprosto famózní. Svaly, nesvaly. Na mistrovství se už dostal a zazářil hned v prvním zápase.

Filip Chytil v zápase mistrovství světa se Švédskem.

„Udělali jsme zase ve třetí třetině takovou lacinou chybu, Chytil tam nevyhodil jasný puk z pásma. Mohli jsme být na kontakt.“

Filip Chytil zazmatkoval ve druhém zápase mistrovství se Švédskem. Jasně. Ale když si tohle neprožije, nebude vědět, jak se příště zachovat.

Jandač mladého útočníka sepsul, byť brankář David Rittich, který po Chytilově chybě inkasoval, přiznal: „Byl to můj gól. Na první tyč ho nemůžu dostat.“

Filip Chytil v zápase mistrovství světa se Švédskem.

„V beku je to takové všelijaké. Píšete například o Pyrochtovi jako o možném hráči NHL, ale vím, že skauti jsou skeptičtí. Má výborné bruslení, to ano, ale defenzivní činnost, osobní souboje a odvaha jít první na mantinel se ztrácí. Být větší konkurence, kdoví jestli by v nominaci byl.“

Filip Pyrochta, obránce z Liberce, dostal naloženo asi nejvíc ze všech. Jandač na něm vlastně nenechal nit suchou. Také ho nakonec nenapsal na soupisku pro světový šampionát.

Jen ti skauti z NHL měli trochu jiný názor: Pyrochta podepsal smlouvu s Nashville Predators. Jak to asi bude s tou jeho odvahou?

Filip Zadina dal v přípravě na MS první gól za národní tým, ale na mistrovství se nedostal.

„Zadina je velmi šikovný hráč, jednou bude patřit k nejlepším. Z juniorského hokeje to byl nicméně pro něj velký skok a úplně nás nepřesvědčil, že by měl dostat nějakou roli.“

Filip Zadina byl nejlepší střelec mistrovství světa do dvaceti let. Zazářil i v zámořské juniorské soutěži. Jandač ho pozval na přípravu před šampionátem, Zadina dal hned v prvním utkání gól.

Ale poté se už neprosadil. Proto je šampionát bez něj.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:13 středa 5. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6