Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kariéru mu zachránil Ivan Horník! Příběh nejlepšího českého fotbalisty Součka

    Loni byl druhý, letos už si ale prvenství nenechal ujít. Český fotbalový záložník Tomáš Souček (25) s velkým přehledem opanoval prestižní anketu Zlatý míč. Bývalý kapitán Slavie zažívá snovou sezonu, před půl rokem získal také ocenění Fotbalista roku. Jeho cesta mezi elitu nebyla vůbec snadná. Není tomu dlouho, co v druholigové Viktorii Žižkov Součka hnali pryč a kariéru mu musel zachránit Ivan Horník!

    Rodák z Havlíčkova Brodu Tomáš Souček zamířil do pražské Slavie jako malý kluk. Na tréninky ho do Prahy vozil jeho děda, protože rodiče to kvůli práci nestíhali. 

    Klub z Vršovic si mladého blonďáka původně pořizoval jako naději do útoku, později se ale ukázalo, že své umění může hubený čahoun uplatit na úplně jiné pozici.

    Když se Souček dostal do žáků, trenéři ho „šoupli“ do zálohy. Brzy ho ale čekalo další stěhování, tentokrát na stopera. V obraně Souček nastupoval několik let, ale Slavia si jeho kvalitami tehdy jistá příliš nebyla.

    Horník přemluvil trenéry, aby si ho nechali

    Přišla tedy možnost poslat mladého obránce na hostování do druholigové Viktorie Žižkov. Tradiční pražský klub se tehdy potýkal s velkými finančními problémy, a přestože Souček realizační tým příliš nezaujal, nakonec zůstal.

    S nadsázkou se dá říct, že Součkovi vlastně kariéru zachránil kontroverzní fotbalový bafuňář Ivan Horník, jehož proslavily policejní odposlechy ve známé korupční kauze.

    Ivan Horník

    Tehdejší trenér Viktorie Žižkov Jindřich Trpišovský, který mimochodem poté Součka vedl v Liberci a pak i ve Slavii, z nové akvizice nebyl příliš nadšený a Souček se nezamlouval ani jeho asistentům.

    „Z legrace říkali, že tehdy jsem neměl ani na A třídu. První týden mi to vůbec nešlo, byl jsem nervózní z toho, že už se musím prosadit, abych někde hrál,“ vzpomínal v rozhovoru pro iDNES.cz na své začátky na Žižkově Souček.

    „Manažer Horník ale do trenérů hučel: ‚Hoši, neblbněte, vždyť ho máme zadarmo!‘ Tak si mě nechali, spadla ze mě nervozita a ukázal jsem, že na to mám. Dali mi šanci a já jim to vrátil,“ dodal Souček.

    Je to kopyto, stěžovali si fanoušci Slavie

    Trpišovský a jeho kolegové z realizačního týmu rychle pochopili, jak velký v Součkovi dřímá potenciál. Usměvavý dlouhán se usadil ve středu zálohy a brzy dostal šanci i ve Slavii, tehdy pod koučem Dušanem Uhrinem mladším.

    Nastupoval pravidelně, dával góly, fanoušci si ale často stěžovali na jeho krkolomný pohyb, někteří ho nazývali kopytem.

    Souček poté zamířil do Slovanu Liberec, kde se opět sešel se svým osudovým koučem Trpišovským, a tam udělal pravděpodobně největší vývoj.

    Když se poté Trpišovský ujal Slavie, bylo všem jasné, že celou hru postaví právě na Součkovi. Brzy se z něj stal lídr jak na hřišti, tak v kabině. Od klubové legendy Milana Škody převzal kapitánskou pásku a dotáhl to i mezi největší opory reprezentace.

    Z Tomáše Součka roste nepostradatelný muž české reprezentace.

    Překonání rekordu a zájem anglických gigantů

    Dlouho se mluvilo a psalo o tom, že Souček už musí přestoupit z české ligy, aby se jeho progres nezasekl. Chodily na něj nabídky z celého světa. 

    Souček i vedení Slavie ale i přes velký tlak veřejnosti zachovali chladnou hlavu a počkali si na opravdu senzační možnost.

    Ta přišla letos v lednu z anglického West Hamu. „Kladiváři“ za hostování do konce sezony Slavii zaplatili 113 milionů korun. 

    Souček zamířil do West Hamu letos v lednu.

    Souček se okamžitě zařadil mezi opory týmu a dovedl mančaft k záchraně v Premier League. Nebylo pochyb, že londýnský celek uplatí opci a z českého záložníka udělá svého kmenového hráče. 

    Celkem Souček vyšel na více než 520 milionů korun a překonal tak dosavadní rekord Tomáše Rosického, za nějž v roce 2001 Sparta dostala od Dortmundu 504 milionů korun. 

    „S Tomášem máme v sestavě i jeho góly. V prvních zápasech to ještě neukázal, ale pak přišlo utkání proti Chelsea a dnes se trefil znovu. Týmu navíc pomáhá i v dalších ohledech,“ řekl před časem na Součkovu adresu trenér West Hamu David Moyes.

    A to zdaleka nemusí být konec jeho pohádkové cesty.

    Už teď se v Anglii píše o tom, že Souček zaujal tamní giganty. Spekuluje se o zájmu takových klubů, jako jsou Tottenham, Manchester United či Arsenal.

    „Teď už se nikdo nesměje tomu, když se bavíme o tom, že za rok bude v těch velkých klubech první šestky. Dnes si myslím, že to není pravděpodobné, ale skoro jasné. Je hezké sledovat odchovance Slavie v téhle pozici, kterou má. A bude strašně zajímavé sledovat ten jeho příběh do budoucna,“ zasnil se slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:14 neděle 20. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Trapas
      69
    • Sladký
      59
    • Cože
      58
    • Tvl
      56
    • Haha
      55