Rosický je hodný kluk, ale Spartu řídit nemůže. Najděte už zabijáka, prosím!

  • Fotbalová Sparta na domácím hřišti remizovala se Zlínem 2:2.
  • Letenští tak po dvou prohrách získali teprve první jarní bod.
  • Kdysi slavný klub se krčí až na 6. místě, na vedoucí Slavii ztrácí 23 bodů.
Jako na běžícím páse se mění trenéři, hráči i vysoce postavení funkcionáři. Tomáš Rosický (39) má ale u majitele Sparty Daniela Křetínského (44) neochvějnou pozici. Miliardář v něm vidí jediného možného spasitele slavného klubu. Jenže je to právě „Rosa“, který svými špatnými kroky celek z Letné táhne do ještě větších problémů, dalo by se říct snad až do záhuby. Bývalý skvělý záložník v pozici sportovního ředitele začíná vadit už i těm, kteří ho ještě nedávno bezmezně milovali!

Koncem roku 2018 se z Tomáše Rosického stal sportovní ředitel Sparty. Do té doby se pouze učil od svého mentora a zároveň předchůdce Zdeňka Ščasného.

„Tomáš musí vyzrát. Zatím nemá šanci, aby to zvládl. Není jednoduché se přepnout z fotbalisty na funkcionáře, někomu to trvá léta,“ sdělil tehdy na adresu legendárního středopolaře známý fotbalový kritik Milan Luhový.

Dnes je tomu více než rok, co je Rosický mužem, který zodpovídá za výsledky A-týmu. A jak špatně si vede, je do očí bijící.

Loni v létě si vybral kouče Václava Jílka z Olomouce. I přestože se ozývaly hlasy, že tento trenér na Spartu nemá zejména po psychické stránce, Rosický mu vyslovil velkou důvěru a dal mu smlouvu na tři roky.

„My tím jako klub jasně vyjadřujeme důvěru trenérovi, to tu dříve nebylo. Musíme si dávat postupné cíle, jak celý tým budeme budovat. My jsme si moc dobře vědomi, že se tohle všechno nestane přes noc,“ uvedl tehdy na tiskové konferenci Rosický.

Tomáš Rosický měl hlavní slovo při výběru trenéra pro Spartu, proto je na Letné Václav Jílek.

S Jílkem žádné zlepšení nepřišlo. Fanoušci mu na sociálních sítích přezdívali „tělocvikář“ a před každým zápasem si dělali legraci, že základní sestavu vybírá tak, že tahá jména náhodných hráčů z klobouku.

Jílkovi vyjádřil podporu, po jednom zápase ho vyhodil

Ovšem Rosický se rozhodl mu vyjádřit podporu a Jílkův vyhazov po polovině sezony (který zcela reálně visel ve vzduchu) smetl ze stolu!

O to směšněji působí Rosického rozhodnutí po prvním jarním zápase, kdy Sparta doma podlehla Liberci 0:2. 

Kouč Jílek dostal padáka, i přestože z klubu šly hlasy, že má mančaft za sebou skvělou přípravu, vše si dokonale sedá a je jen otázkou času, kdy výkony půjdou nahoru.

Rosický do pozice hlavního trenéra jmenoval kouče B mužstva Václava Kotala, zkušeného matadora a hlavně sparťanského srdcaře. 

I přestože na tiskové konferenci řekl, že to byla jediná možnost, později se ukázalo, že manažer Sparty původně cílil na jabloneckého trenéra Petra Radu. 

Vtipné (pro sparťanské fanoušky spíše smutné) je, že Rada Spartu krátce vedl v roce 2017, tedy těsně před nástupem bídného a předraženého Itala Stramaccioniho. 

Známý bouřlivák byl snad posledním trenérem, který Spartě vtiskl nějakou herní tvář a na tiskových konferencích se neschovával za ohraná klišé. Měl plán, jak do Sparty přivede nejlepší české hráče z tuzemské soutěže a z klubu z Letné udělá zase postrach soupeřů.

V klubu byli ale proti a rozhodli se pro internacionalizaci v čele se Stramaccionim a od té doby je Sparta čím dál tím více k smíchu.

Petr Rada coby trenér Sparty

Rada prý zvažoval, že by se na Letnou opět vydal, ale proti byl jablonecký šéf Miroslav Pelta. Podle informací serveru iDNES.cz si řekl nekřesťanské peníze za posily, které si Rada do Sparty z Jablonce chtěl přivést.

Proto tedy sázka na Kotala. Ukazuje se tedy, že Rosický vyhodil kouče, aniž by měl nějaký plán, jak ho nahradit, a musel na poslední chvíli shánět náhradu. To není zrovna příkladné chování dobrého manažera.

Selhání na přestupovém poli a totální ponížení od rivala

Špatná sázka na Jílka a podivné čachry s jeho nástupcem ale nejsou to jediné, co se mu nevydařilo.

Tak například přestupové období. V minulosti se ligové mančafty děsily toho, že jim Sparta vykoupí nejlepší hráče. Dnes? Nic. 

Trenér Jílek sice celou zimu avizoval, že nutně potřebuje posílit na několika pozicích, Rosický mu ale nakonec žádnou posilu nepřivedl. Pouze mladičkého záložníka Součka z Opavy, kterého ale poslal zpět do svého mateřského klubu hostovat.

Ve funkci sportovního ředitele Sparty zatím Tomáš Rosický tápe.

Úsměvný je moment z přestupového období, kdy Sparta (zejména pak sám Rosický) vehementně stála o Patrika Hellebranda, subtilního středopolaře ze Slovácka, o kterém se říká, že má našlápnuto ke skvělé kariéře.

Rosický dokonce vycestoval na Moravu, kde se setkal s rodiči mladého borce. Možná si myslel, že už má vyhráno a Hellebrand bude brzy na Letné pózovat s rudým dresem.

Stačil ale jeden hovor s koučem Slavie Jindřichem Trpišovským a Hellebrand s chutí oblékl červeno-bílý dres.

Totální ponížení! Slavia už poněkolikáté za sebou v poslední době porazila svého odvěkého rivala v boji o vytipovaného hráče. Něco takového se před lety zdálo jako naprostá utopie. Když se ozvala Sparta, všechny ostatní nabídky jako by neexistovaly. Teď je ale vše jinak.

Sparta potřebuje fotbalového grázla, ne hodného chlapce

Ozývají se hlasy, že za sparťanskou impotenci na přestupovém trhu může právě Rosický. 

Je to sice obrovská persona a v jádru hodný a slušný člověk. Ale to nejsou vlastnosti, které sportovní manažer potřebuje. Hlavní je autorita, dravost a někdy i schopnost jít přes mrtvoly. Tu Rosický očividně nemá.

V minulosti Spartě šéfovali ti, kteří bývali často označováni za fotbalové grázly. Mach, Košťál, Pelta, Horník, to všichni byli bafuňáři s ne zrovna čistou minulostí a jejich praktiky nebyly úplně galantní. Ale oni měli výsledky!

Miroslav Pelta

Není tak divu, že sparťanský národ se slzou v oku vzpomíná na časy minulé a skoro až doufá v návrat jednoho z fotbalových lotrů. 

Kdo jiný by měl totiž rozháraný klub dát zase do latě, když „hodný chlapec“ Rosický na to evidentně nestačí?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:11 pondělí 29. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 124
  • 69
  • 64
  • 48
  • 46
  • 46