5 důvodů, proč by mohl Rosický napravit škody, které ve Spartě spáchal Stramaccioni

Rozloučil se s velkou kariérou. Tomáš Rosický by se nyní mohl stát sportovním ředitelem fotbalové Sparty. A napravit zkázu, kterou napáchal italský trenér Andrea Stramaccioni.

Najde se minimálně pět důvodů, proč by měl být Tomáš Rosický ve funkci sportovního ředitele klubu přínosem.

Respekt

Nikdo nemá v současné lize větší. Trenéři, funkcionáři, hráči. Samozřejmě, v Rosově případě ho utvářela především hráčská genialita, ale také vystupování a bojovnost.

Málokdo by se dokázal po tolika zraněních vracet do hry. On to absolvoval znovu a znovu. Až před pár dny se v něm cosi zlomilo.

Přitom měl od Sparty plán, podle nějž se měl nachystat na zimní přípravu začínající v lednu. „Dostal jsem ho a rychle jsem ho odložil. Byla to kumulace důvodů, ne jednoduché ani spontánní rozhodnutí,“ prozradil.

Tomáš Rosický se stal legendou Sparty, klubu z pražské Letné.

Znalosti

Když mluvil o tom, že si zahraje ještě pro radost, řekl, že pošle bráchovi Jiřímu životopis. „A pak se uvidí, jestli bude mít místní Sokol zájem,“ usmál se při nápadu, že naskočí do hry doma v Šestajovicích.

Jeho CV je však tak nablýskané, že ho opravňuje k tomu, aby myslel na nejvyšší funkci ve Spartě. „Fotbal dělám celý život a troufnu si říct, že o něm něco vím. Myslím, že mám co nabídnout,“ prohlásil.

Rosický prošel velkými adresami, Dortmundem a Arsenalem - a při jeho nátuře i fotbalovém fanatismu měl oči otevřené. „Všude jsem se zajímal, jak klub funguje,“ potvrdil.

Charisma

Sparta se nachází v černých časech. Majitel klubu Daniel Křetínský nemá čas veřejně vystupovat, další šéfové nejsou přijímáni veřejností. Především generální ředitel Adam Kotalík je na ráně.

Rosický by se mohl stát rovněž pozitivní tváří největšího českého klubu.

„Nikdy jsem nezapomněl, který klub mě vychoval. Sparta je konečná stanice a vždycky to tak mělo být,“ vyznal se.

Tomáš Rosický se synem Tomášem.

Srdce

Rosický se nikdy neflákal, při tréninku, při zápasech. Nebude to dělat ani jako funkcionář.

„Vždycky jsem byl kluk, který má fotbal strašně rád. Nehrál jsem pro slávu a peníze, rychle jsem zjistil, že je sláva pomíjivá. A ani jsem se nikdy nerozhodoval, že bych přestoupil tam, kde dostanu větší výplatu,“ připomněl, že se z Arsenalu vracel do Sparty, i když mohl odejít do arabského světa a pobírat násobně větší finance.

Přehled

Poznal velký fotbalový svět v Německu i v Anglii, ale ani v Česku není za neználka. „To místní prostředí je mírně specifické. Jsem rád, že jsem se vrátil,“ naznačil, že se už jako hráč rozkoukával, aby měl do nové kariéry náskok.

Bude se mu hodit, stejně jako další jmenované vlastnosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:08 čtvrtek 19. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6