Komentář: Plekanec by měl jít za Jágrem. Aby nedopadl jako on

Dva rozvody řeší Tomáš Plekanec, slavný hokejista. Jeden životní s paní Lucií Vondráčkovou, s níž má dva kluky, druhý sportovní. Po letech skončil v Montrealu Canadiens. Kam zamíří? Jasně naznačil, že do Česka. Zásadním favoritem je jeho Kladno, kam ho láká sám Jaromír Jágr.

Může zavolat do Hradce Králové, Třince, bohatých klubů. Nebo vyslyšet volání Komety, ligového vládce posledních dvou sezon, klubu z Brna, kde žije jeho přítelkyně, tenistka Lucie Šafářová. Či posílit pražskou Spartu, mocný, ale také churavý tým z hlavního města.

Každý by ho bral, a to hned.

Tomáš Plekanec nedávno odehrál zápas číslo 1000 v NHL. Oslavit to s ním přišli synové i maminka.

Tomáš Plekanec totiž není obyčejný hokejista. Je to chlap, který odkroutil 1000 zápasů v NHL! Útočník, jenž zásadně neodmítal volání české reprezentace. Mohl být domlácený, mohl mít problémy doma, řešit smlouvu v zámoří, stejně pokaždé na přelomu jara a léta dorazil na mistrovství světa.

Vždy měl jasno.

Jenže teď je před ním možná poslední zásadní volba jeho velké kariéry.

Asi poslední gól Tomáše Plekance v NHL. Takhle skóroval útočník Montrealu proti Detroitu.

Už jich udělal pár, většinou dobrých. Jako mladík odešel do Kanady, byť mu v Česku předpovídali mizernou budoucnost. Nebyl zrovna hubeňour, také mu v zámoří dali přezdívku hot dog. Jídlo ho bavilo…

On se ale prosadil z nižších soutěží až do nejlepší ligy. Ano, taky zhubl.

Další zajímavou otázku řešil letos na jaře. Celou dobu hrál v NHL jen za Montreal, ale klub ho chtěl poslat na pár měsíců do Toronta. Bylo to pro něj výhodné. Plekanec nabídku přijal, byť je Montreal a Toronto jako Sparta a Slavia.

Tomáš Plekanec patří léta k lídrům národního týmu.

Zase to bylo dobře, v novém týmu ukázal, že nepatří do šrotu. Vysloužil si tak novou smlouvu ve svém Montrealu. Tam se mu na začátku této sezony nedařilo. Už má věk, je mu šestatřicet. Určitě ho „trefila“ i soukromá válka s manželkou Lucií Vondráčkovou.

Ani Plekanec není stroj, domácí trápení se projevilo dozajista také na ledě. Navíc přišly zdravotní lapálie.

Hráč pak znovu ukázal loajalitu, již měl vždy k Montrealu i národnímu týmu. S klubem se dohodl na rozvázání smlouvy. Jako vždy byl rozumný, nereptal.

Tomáš Plekanec se každé léto připravoval na NHL v Kladně.

Proto se nyní vrátí do Česka. Už se nechce trmácet po Americe, chce, aby jeho synové vyrůstali doma.

Ale také chce ještě hrát hokej. Jde o to, kde to bude. Plekance by mohla nalákat touha po velkém triumfu.

Byť je jeho kariéra skvostná, je možná nejlepším českým hráčem, který nikdy „nic“ nevyhrál. Jasně, je mistrem světa do dvaceti let, ale ve velkém nároďáku se zlata nedočkal. Stanley Cup, hokejový grál pro celý svět, ho také minul.

Proto by se mohl upnout na brněnskou cestu. Kometa je hlavním favoritem extraligy, byť to zatím úplně neukazuje. Plekanec by jí bezesporu pomohl. I když v NHL paběrkoval (i kvůli zdraví), v extralize bude dozajista TOP.

Jenže ho to táhne rovněž do Kladna, kde vyrůstal. Klub hraje sice první ligu (druhou nejvyšší), ale vrátil se do něj Jaromír Jágr a chce, aby si Rytíři vybojovali návrat do extraligy.

Plekanec by mohl být zásadní pomocí.

Tuhle výzvu by měl přijmout. Důvod? Jágrův příklad. Slavný JJ68 tak dlouho oddaloval comeback domů, až přišel jako důchodce, který už nemůže být z podstaty klíčovou postavu.

Plekanec by to zvládl. Ať to ukáže!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:48 neděle 10. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 13
  • 8
  • 8
  • 7
  • 6