Plekanec ukázal, že mu Česko není u zadku, a odsunul NHL na druhou kolej

Z pohledu na soupisku českého hokejového výběru, který se již brzy představí na mistrovství světa v Kodani, příliš strach nejde. Kouč Josef Jandač je nucen sázet spíše na mladé borce, pro které bude tento turnaj vrcholem jejich kariéry. Minimálně jedno jméno ale budí pořádný respekt. Z důvodu, že Toronto Maple Leafs vypadlo v osmifinále play-off NHL s Bostonem Bruins, český reprezentační dres na ostře sledovaném turnaji opět oblékne Tomáš Plekanec. O tom, že svým spoluhráčům pomůže, se rozhodl okamžitě a bez váhání. A vzhledem k tomu, v jaké situaci se Plekanec nachází, by jeho gesto nemělo zůstat bez odezvy.

Tomáš Plekanec je velký srdcař. Svědčí o tom fakt, že strávil dlouhých patnáct sezon v jednom klubu, jímž byl Montreal Canadiens. Za slavný kanadský klub válel až do února tohoto roku, kdy se těsně před uzávěrkou přestupů v NHL přestěhoval do týmu Toronto Maple Leafs výměnou za volbu v druhém kole draftu 2018, útočníka Kerbyho Rychela a obránce Rinata Valieva. 

V Torontu dostal Plekanec šanci zahrát si letos o Stanley Cup. Jeho nový tým ale nepřešel v osmifinále přes Boston Bruins, a tak se kouči české hokejové reprezentace Josefu Jandačovi naskytla zajímavá možnost – získat do svého mladíky nabitého družstva nedávného reprezentačního kapitána, který je znám pro svou ochotu pomoci, když je třeba.

Matador Plekanec neváhal a přislíbil svou pomoc prakticky okamžitě. A to přestože mu hrozí, že příští rok zůstane bez smlouvy a v NHL o něj už nebude zájem.

Stávající kontrakt, který má podepsaný s Montrealem, mu vyprší letos v červenci. Český centr tak bude v létě moci s ostatními kluby vyjednávat o nové smlouvě. 

Týmy v NHL ale zcela jistě odradí jeho plat. Plekanec v současné době pobírá šest milionů dolarů ročně a řadí se mezi nejlépe placené hráče v Montrealu, který ho na základě dohody z 50 % stále platí. 

Teoreticky by se český útočník mohl právě do Montrealu po krátké anabázi v Torontu vrátit, ovšem na 99 % zde nedostane tak tučný plat.

Tomáš Plekanec s Torontem vypadl v osmifinále.

Montreal o svou novodobou ikonu nadále stojí. Ovšem zcela jistě by vedení klubu v otázce Plekancova návratu odradilo, kdyby se český reprezentační útočník na nadcházejícím mistrovství světa zranil. A buďme upřímní, i to se může stát.

Mnoho hráčů by v takové situaci reprezentovat raději odmítlo. Jde jim přece o jejich kariéru a ta je pro ně mnohem přednější než hájení barev země, z níž pocházejí. 

Podobně jako Plekanec se před minulým světovým šampionátem zachoval supertalent David Pastrňák, který také neměl jistotu smlouvy s Bostonem, ale nakonec se po delší úvaze rozhodl český tým posílit, ať se stane cokoliv.

Jenže Pastrňákovi bylo v té době dvacet let, takže i kdyby se teoreticky v Paříži zranil, tak by o něj i tak byl zcela určitě velký zájem. Je mladý, talentovaný a tehdy byl oproti Plekancovi coby začínající borec ještě hodně levný.

Tomáš Plekanec v dresu Toronta.

Plekancovi je ale pětatřicet a dost možná ho čekají poslední sezony kariéry. Kdyby se zranil, tak by u něj případná rekonvalescence byla mnohem delší než u mladého hokejisty.

O to víc je jeho riskantní pomoc českému hokeji cenná a hlavně obdivuhodná. Svým gestem v podstatě odsunul angažmá v NHL na druhou kolej a všem vzkázal: Reprezentace má přednost a na rozdíl od jiných mi není u zadku!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:06 čtvrtek 30. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 15
  • 9
  • 9
  • 8
  • 8