Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obří vzpruha pro ochrnutého sporťáka Lachmana: Sbírka jde do milionů! Parťák Dusík promluvil

    Sbírka na ochrnutého biatlonového komentátora Tomáše Lachmana má neuvěřitelný ohlas. Vybraná částka už jde do milionů. | foto: reprofoto ČT

    Fanoušci si bez něj biatlon pořádně nedokázali představit. Komentátor České televize Tomáš Lachman ale po loňském pádu ze schodů ochrnul, sám teď jede ten nejtěžší životní závod a doufá, že se ještě někdy postaví na nohy. Obří vzpruhou mu je vlna solidarity mezi kolegy a veřejností. Na Doniu už se finanční pomoc počítá na miliony.

    Sbírku na Doniu pro Tomáše Lachmana založili kolegové z České televize. Objevila se na ní vůbec první fotografie oblíbeného komentátora po osudovém pádu a informace o tom, jak si vede.

    „Po nešťastném pádu ze schodů si poranil mozek, absolvoval několik operací a byl mnoho týdnů v umělém spánku. Od té doby je upoutaný na lůžko. Začal mluvit, ale ještě neovládá svaly. Po několikaměsíční hospitalizaci je nyní v péči odborníků v Lázních Bělohrad,“ uvedli kolegové z Kavčích hor.

    A sami nejspíš ani nečekali, jak moc se sbírka „zvrhne“. Během prvního týdne se objevilo už bezmála 5 tisíc dárců, kteří nashromáždili částku ve výši 3,4 milionů korun! Nadále přitom roste každou hodinou.

    Manažer charitativních projektů České televize Jiří Váňa už dokonce stránku aktualizoval a přidal i anglickou verzi textu.

    Právě solidarita nejen kolegů a přátel, ale i fanoušků biatlonu je pro Lachmana obrovskou motivací. Prozradil to šéfredaktor sportovní redakce ČT a známý komentátor Michal Dusík, který se za ním před časem stavil v nemocnici.

    „Znovu a znovu vám všem moc děkujeme. Včera jsem byl s Tomášem a je neskutečný bojovník. Jste úžasní, že mu pomáháte na cestě zpět. Četl jsem mu také Vaše vzkazy a i za ty moc děkuje. Vytiskneme je a budou jeho motivací. Tak pokud ještě chcete poslat nějaký pozdrav, máte možnost,“ vzkázal Dusík.

    Nové Město bez něj. Ale s jeho nápady

    Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, které v týdnu odstartovalo, se letos musí bez Tomáše Lachmana obejít. Chybí přitom nejen fanouškům, ale i samotným závodníkům. Čeští reprezentanti si totiž novináře a komentátora oblíbili tak, že ho v podstatě vzali mezi sebe.

    „Jako reportér mi byl sympatický vždycky. Ptal se lidsky. Když se závodníkovi něco nepovedlo, nesnažil se mu dát další ťafku, a když to šlo, ptal se na fajn věci, které by člověk někdy ani nečekal, že v rozhovoru zazní. Bylo vidět, že o biatlonu přemýšlí, že se v něm vždy snaží něco objevit,“ cituje iDNES.cz bývalý mistr světa Ondřej Moravec, který Lachmana zažil nejen jako sportovec, ale po konci aktivní kariéry také jako spolukomentátor.

    Tak docela bez Tomáše Lachmana ale letošní mistrovství není. Program na České televizi nese jeho výraznou stopu.

    „První poradu jsme měli loni v dubnu. U porady jsme byli oba dva, řešili jsme projekt mistrovství světa 2024 a co nachystat už v létě. Tehdy Tomáš přišel s myšlenkou natočení medailonků reprezentantů a lidí z realizačního týmu jinde než ve sportovním prostředí, aby je diváci poznali i z druhé strany. My jsme je takto ještě nepředstavili. Fanoušci se dozví, že Jakub Štvrtecký jezdí rád na zadním kole svého bajku, Jessica Jislová ráda tráví čas v pražských kavárnách a další zajímavosti. Tohle do projektu vnesl Tomáš a tak jsme to i realizovali,“ říká jeho kolega Petr Kubásek, šéfredaktor sportu v brněnském studiu ČT.

    Fotogalerie