Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejzáhadnější věc ve sportu? Proměnlivá psychika tenistek. Co je to za hru?

    Karolína Plíšková neprožívá momentálně nejšťastnější den. | foto: ČTK

    Cesta do hlubin duše ženských tenisových hvězd připomíná film Jádro, neuvěřitelně akční podívanou o pouti do středu samotné země. Potvrdilo to i víkendové semifinále Fed Cupu, v němž si české družstvo vybojovalo postup do finále prestižní soutěže.

    Barbora Strýcová byla ve Švýcarsku po nečekané prohře na dně, proto radši nenastoupila do rozhodující čtyřhry.

    Jiří Fencl, trenér, který vedl sestry Plíškovy, Ivetu Benešovou, či nyní Lucii Hradeckou, jednu z hrdinek aktuálního semifinále ve Švýcarsku, kdysi pronesl: “Klasický ženský výsledek? 6:1, 0:6, 6:0.”

    Říkal to s úsměvem, jenže tento výrok je velmi vypovídající. Výsledky ženských zápasů (a to se potvrdilo i ve víkendovém semifinále Fed Cupu) jsou naprosto nevypočitatelné.

    Důvodem je hlava, mozek, myšlení, nálada. Najít pojmenování je stejně složité jako pochopit, co se v tenistkách děje.

    Karolína Plíšková, česká jednička při zápase ve Švýcarsku, prohrála v sobotu s Viktoriji Golubicovou, soupeřkou, která je na žebříčku o sto míst níže. Prohru obrečela - a v neděli byla zpět. Porazila švýcarskou jedničku Timeu Bacsinszkou, navíc se podílela na rozhodujícím bodu, který Češky vybojovaly ve čtyřhře.

    Za čtyřiadvacet hodin se z uplakané dívky změnila v suverénku. A vrátila se do role, kterou vždy plnila, do stavu dívky bez nervů.

    Karolína Plíšková obrečela ve Švýcarsku prohru se soupeřkou, která je na žebříčku o sto míst níže.

    „Hlavně jsem se včera vybrečela, zápas mi vzal hodně psychických i fyzických sil. Byla jsem z něj hodně špatná, ale oklepala jsme se z toho. Ráno jsem se vzbudila a už to bylo lepší, i když nemůžu říct, že jsme nebyla nervózní,” říkala pak v neděli po důležitém vítězství ve dvouhře.

    “Klobouk dolů před tím, jak se Kája Plíšková zvedla. Není příjemné prohrát s holkou, která je sto míst pod ní. Ale pak hrála výborně, dala týmu tvář,” pochválil svěřenkyni nehrající kapitán Petr Pála.

    Podobný kotrmelec předvedla také Barbora Strýcová. V sobotu porazila švýcarskou jedničku, sedmnáctou tenistku světa, v neděli padla se žebříčkově mnohem hůře postavenou sokyní. A byla na dně - ani nenastoupila do závěrečné čtyřhry.

    Známý sportovní psycholog Michal Šafář se stará například o Petru Kvitovou.

    Ženy jsou prostě (a není to myšleno nějak pejorativně) mnohem labilnější než muži. Ve vrcholovém sportu se to projevuje násobně.

    Na dámy s raketou působí například vztahy. Plíšková se v poslední době přiznala k tomu, že chodí se sportovním moderátorem Michalem Hrdličkou. I tato změna na ni může mít vliv. Je zamilovaná, najednou je její tvrdá slupka, jež jí pomáhala v cestě mezi absolutní světovou elitu, narušená.

    “Vztah sportovkyni ovlivňuje. Ať už negativně, či pozitivně,” řekl známý sportovní psycholog Michal Šafář, který se stará například o českou tenisovou hvězdu Petr Kvitovou. Peripetie její psychiky jsou v poslední době vskutku turbulentní - i do její výkonnosti se jednoznačně promítá vztah s hokejistou Radkem Meidlem.

    Petra Kvitová se zasnoubila s přítelem Radkem Meidlem.

    Vedle srdce ovlivňuje dívky s raketou i jeden fyzický problém - menstruace. Vždyť i sázkaři se snaží získat informace týkající se nejintimnějšího soukromí tenistek.

    Bývalo to tabu, ale například i Kvitová ho nedávno otevřela. “Mám noční můry z toho, že budu mít menstruaci,“ přiznala vloni před Wimbledonem.

    „Jistě, je to náročné. Se vším, co vás při tenise ovlivní, se musíte vypořádat, ale není to vždycky jednoduché. Doufáte, že se menstruační kalendář neshoduje s turnajovým,“ doplnila ji britská hráčka Tara Mooreová.

    Ženský tenis je zkrátka plný překvapení.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 17. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Haha
      11
    • Cože
      8
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8
    • Trapas
      5