Český MMA bijec je mistr světa! Obrovský úspěch, skoro jako Procházka, říká trenér Král

Když Jiří Procházka loni v létě uškrtil v pátém kole velezkušeného Brazilce Glovera Teixeiru a stal se tak šampionem UFC, psalo se o „malém Naganu“. Něco podobného české MMA zažívá i nyní. Nadějný bijec Tagir Machmudov z pražského gymu Gorila na amatérském mistrovství světa juniorů pod hlavičkou IMMAF vybojoval zlato. „Je to obrovský úspěch a ten frajer má před sebou neuvěřitelnou budoucnost,“ neskrýval nadšení reprezentační kouč Josef Král, který Expresu také sdělil, že jeho svěřenec nastoupil do finále zraněný.

O víkendu odstartovalo v Bělehradě amatérské mistrovství světa juniorů i seniorů v MMA. Od začátku bylo zřejmé, že česká výprava má minimálně jednoho vážného aspiranta na zisk cenného kovu.

Tagir Machmudov, který se připravuje v pražském gymu Gorila, se loni stal mistrem Evropy a měl v plánu vybojovat zlato i na světovém šampionátu. To se mu podařilo. Ve čtvrtek ve finálovém zápase turnaje porazil Švéda Rafaela Kveldstada na body a stal se tak juniorským světovým šampionem.

„Je to náš první juniorský mistr světa v MMA. Loni se stal mistrem Evropy a letos už o něm lidé věděli. Byla tu obrovská konkurence, ti nejlepší z celého světa. Do finále šel zraněný. Má něco narvaného v koleni. Ta noha byla fakt úplně v pr*eli. Snažili jsem se s tím něco dělat, aby mohl nastoupit a odzápasit to. Chvílemi to bylo znát. Nemohl se o tu nohu opřít,“ prozradil Expresu reprezentační trenér Josef Král, který s Machmudovem spolupracuje již dlouhých pět let.

„Když k nám poprvé přišel do gymu, byl to takový tlouštík. Začal na sobě ale makat a od začátku tomu dává sto procent. Já hned tušil, že to bude ono a že tenhle frajer má před sebou velkou budoucnost. Teď jsem o tom přesvědčený. Pomáhá mu, že začínal s judem, hodně z toho čerpá. Má určitě talent, ale zároveň je to strašný dříč. V tělocvičně by nejradši žil. Je tam od rána do večera. Svým přístupem motivuje ostatní do té práce,“ smekl před svým svěřencem Král.

Tagir Machmudov (uprostřed) se stal světovým šampionem. Po jeho pravici trenéři Josef Král a Jaroslav Hovězák.

Úspěch srovnatelný s Procházkou v UFC, libuje si kouč mladého bijce

Podle Krále je Tagirův úspěch na světovém šampionátu do určité míry srovnatelný s tím, co loni dokázal nejlepší český MMA bijec Jiří Procházka.

„Ten profi svět je ještě trochu něco jiného a jiný sport. Dá se ale říct, že je to srovnatelné s tím Jirkou. Navíc Jirka nám strašně pomáhá. Kluky vždy pozdraví, pošle jim vzkaz. Oni ho žerou a respektují, hrozně je to vždy nakopne do těch zápasů,“ prozradil Josef Král, který je pochopitelně hrdý na všechny své svěřence.

„Měli jsme tady šest lidí. I ten zbytek zamakal a všichni podali super výkony. Spousta z našich zápasníků skončila těsně před bojem o medaile. Prohráli s klukama, co buď úplně vyhráli, nebo skončili na stupních vítězů. Hodně z nich je tu poprvé a jako junioři mají ještě dva roky v téhle kategorii. Letos se s tím tak nějak seznámili a já dávám velké šance tomu, že ti kluci budou ještě vozit medaile,“ myslí si Král, který se pak ale ještě vrátil ke svému „zlatému hochovi“.

Tagir Machmudov se stal světovým šampionem v amatérském MMA.

„Ten úspěch je opravdu obrovský. Tagir je ještě mladý kluk, je mu devatenáct let a má všechno před sebou,“ říká trenér, který je toho názoru, že to Machmudov může daleko dotáhnout i díky tomu, jak moc komplexním je zápasníkem.

„Má hodně svůj styl. Je tvrdý, ale zároveň i technický. Hodně zápasů vyhrává na zemi, ale má taky hodně tvrdý postoj. Je nepříjemný. Těší se, až bude mít pořádný zápas v postoji, nějakou tvrdou štípanou. Jde tvrdě za vítězstvím, to je jeho doména. Spoustu soupeřů ukončil v prvním kole. Sem (do Bělehradu) jel s tím, že to vyhraje. S Jardou Hovězákem (druhý reprezentační trenér, pozn. red.) jsme na něj hrozně pyšní. Děkuji ale všem svým trenérům v Gorile, kteří mi pomáhají se o něj starat. Myslím, že tento úspěch nám tu amatérskou scénu trochu nakopne, lidé uvidí, že to jde, a budou o to více makat,“ doufá Josef „Gorila“ Král.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 sobota 17. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 85
  • 21
  • 19
  • 8
  • 7
  • 2