Komentář: Proč je dobře, že se Sparta zbavila mluvky Stramaccioniho?

Je konec. Experiment za více než půl miliardy se uzavřel. Fotbalová Sparta vyhodila italského trenéra Andreu Stramaccioniho, který jí udělal v mužstvu takový průvan, že to svět neviděl.

Start do jara je už jen vrcholem zmaru. Sparta vyhrála pouze jeden ze tří zápasů.

Doma zdolala v prvním duelu Liberec, i když už v tom utkání to drhlo. To se potvrdilo v dalších dvou týdnech – přišly remízy na Slovácku a poté doma s Brnem.

To byl hřebíček.

Italský trenér Andrea Stramaccioni mizí z Letné s cejchem zkrachovalce. Pište si, že ho v Česku už nikdo nezaměstná.

Andrea Stramaccioni předělal sparťanský tým. Nebylo to k ničemu.

Kouč totiž dokázal zahodit trumfy, které mu daroval majitel Sparty Daniel Křetínský. Miliardář, pro nějž je Sparta srdcovou záležitostí, předal do Italových rukou zlatou kreditku a on mohl nakupovat.

Byla z toho zběsilá letní jízda, během níž přišlo do Sparty jedenáct hráčů. Tým se změnil, česká stopa ustoupila do pozadí.

To přesně bylo v plánu, Křetínský se rozhodl, že „internacionalizace Sparty“,jak procesu říká i on sám, bude způsobem, jak se vrátit na český vrchol i do prestižní Ligy mistrů.

Start do jarní části ligy Spartě nevyšel.

Výsledek je dobře známý. Konec v Evropské lize hned s prvním soupeřem, vypadnutí v domácím poháru, obří ztráta v lize na skvělou Plzeň.

Cesta zahraničních posil je přesto velmi zajímavou možností. V Evropě to tak prostě funguje, týmy jsou mezinárodní. Jenže Stramaccioni nakupoval zběsile, bez rozmyslu. Sehnal například tři střední záložníky, tři křídla, přitom na těchto postech už ve Spartě byla konkurence.

Nebo koupil vyhaslé veterány – útočníka Marka Janka, záložníka Jonathana Biabianyho či obránce Semiha Kayu. První už je pryč, druhý trénuje individuálně, třetí na jaře dvakrát nastoupil a ukazuje, že plat přes 3 miliony korun měsíčně jsou vyhozené peníze.

Celkem v létě utratila Sparta 350 milionů.

„Stamiliony za posily pro Spartu nebyly dobrou investicí, takové změny jsem nikdy nezažil,“ podivil se v zimě Tomáš Rosický. Ještě na podzim působil na Letné jako hráč, nyní zastává společně se Zdeňkem Ščasným post sportovního ředitele.

Guélor Kanga, jedna ze zimních sparťanských posil.

V zimě – i pod Rosického vlivem – Sparta tým pročistila, ale pak se najednou zase rozjela.

Rumun Nicolae Stanciu přišel za 97 (nebo podle belgických zdrojů 115) milionů z Anderlechtu Brusel. Tímto přestupem Sparta zase přepsala historii. K tomu dorazili další cizinci: Rumunský brankář Florin Nita (Steaua Bukurešť) 35, Guélor Kanga z Gabonu (CZ Bělehrad) 25. Srb Mihailo Ristič přišel z ruského Krasnodaru na hostování zadarmo. K tomu se vrátili z hostování v Dukle Zinedin Mustedanagič a v Liberci Jiří Kulhánek.

Přitom Stramaccioni tvrdil, že bude střídmý...

Výsledek? Hra záleží na tom, jestli něco geniálního předvede Stanciu. Když ne, začne drhnout. Stramaccioni potvrzuje podzimní bezradnost. Jak umí dobře o fotbale mluvit, tak špatně reaguje při střídání i tvorbě sestavy.

Proto končí. Na Spartě po něm zůstane šek za více než půl miliardy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 3. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 11
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5