Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Proč by měl signore Stramaccioni využít jednosměrnou letenku do Itálie

    Hromada chyb během podzimu i historie v minulých klubech ho usvědčuje: Andrea Stramaccioni není v tuto chvíli dost dobrý trenér na to, aby vytáhl pyšnou Spartu z fotbalového bahna. Ano, letenský tým v něm byl už před jeho příchodem, ale Ital s vystupováním politika ho stáhl ještě hlouběji.

    Slavná skupina Boney M oblažila své fanoušky mnoha hity. Jeden se přesně hodí na současnou situaci ve fotbalové Spartě. One Way Ticket, jmenuje se.

    Někteří příznivci rudého klubu se jím možná inspirovali. Trenér Andrea Stramaccioni od nich dostal jednosměrnou letenku do Říma. Tahle skupina opravdu nechce, aby také na jaře vedl jejich mužstvo.

    Nebylo to poprvé, co se postavili proti kouči, jenž se stal tváří megalomanského projektu přerodu Sparty v mezinárodní kolos. Tedy představy o tomto přerodu - zatím se jen propadla do možná největší deprese v historii.

    „Nepřízeň fanoušků jsem vnímal už od léta. Konkrétně od druhého zápasu proti Bohemians. Ale to je moje práce. Co říkají fanoušci, to je jejich věc, já se s tím musím umět vyrovnat,“ odpálil Stramaccioni kritiky po posledním utkání podzimní části ligy.

    Fanoušci Sparty při zápase s Mladou Boleslaví vyvěsili jednosměrnou letenku do Říma pro trenéra Stramaccioniho.

    V něm Sparta zdolala v souboji ubohých Mladou Boleslav a Stramaccioni si - podle všeho - zachránil krk.

    Majitel klubu Daniel Křetínský ho zřejmě nechá na horké židli i ve druhé polovině ligového ročníku. Miliardář je totiž bytostně přesvědčen, že Spartu z mizérie posledních let vyvede jedině cizinec. Jedině člověk nezatížený místním prostředím, nenasáklý českou náturou.

    Sparťanský kouč Andrea Stramaccioni při posledním zápase podzimu proti Mladé Boleslavi.

    Proto v létě vsadil na Stramaccioniho, byť ho před tímto krokem varoval i Pavel Nedvěd, tedy člověk znalý italského i českého prostředí víc než kdokoli jiný.

    Nedvědův hlas nebyl postupem času ojedinělý, spíše klasický. Sparta se však brání kritice, jde si svou cestou. To je správné.

    Jenže klub reaguje na domnělé útoky, ne na podstatu. Málokdo v Česku (snad jen někteří „starosparťané“ čekající na laso z Letné) zpochybňuje dobrý úmysl najmout zahraničního odborníka.

    Tady jde o něco jiného: Stramaccioniho kroky ukazují, že není dost kvalitní kouč.

    Ve funkci zůstává jen z toho důvodu, že by šéf Křetínský jeho vyhazovem přiznal chybu. Vynaložené prostředky a jeho ješitnost mu to nedovolí.

    Důkazů je dost. Zaprvé zběsilé požadavky na napumpování kádru. A nyní volání po jeho redukci. „Je nás moc,“ říká Stramaccioni před zimní pauzou.

    To už tady jednou bylo. Stramaccioni se podobně choval, když vedl Panathinaikos Atény. A teď? „Tam si během dvou transferových období přivedl snad sedmnáct hráčů, nakonec jim to nevyšlo a teď v klubu trochu nevědí, co s těmi hráči, kteří tam po něm zůstali,“ popsal situaci v největším řeckém klubu Tomáš Pekhart, bývalý hráč konkurenčního AEK Atény.

    Stramaccioni přitom pořád tvrdí, že chybami se člověk učí. V případě přebujelých nákupů se mu to nepovedlo. Spartu teď čeká šíleně nákladné osekání týmu. V Česku si její hráče může dovolit jen Slavia - a ta je nechce.

    Co další chyby? Naprosto neuvěřitelné šíbování hráči. Jednou je Václav Kadlec na odpis, podruhé kapitánem. To samé David Lafata. Martin Frýdek v bleděmodrém. Srdjan Plavšič by mohl vyprávět…

    Stramaccioni také ukázal přezíravost. Když přišel do Česka, vůbec nevěděl, do čeho jde. Zjednodušeně: Myslel si, že místní ligu ovládne s prstem v nose. Jenže to se mýlil, stejně jako jeho nejnákladnější posily Tal Ben Chaim či Jonathan Biabiany.

    To je dost chyb na to, aby nasedl do letadla a už se nevracel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:42 středa 4. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      5
    • Haha
      5
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4
    • Cože
      3