Naučil bídný Ital Stramaccioni Křetínského šetřit? Zdá se, že ano!

Na Letné utáhli kohoutek a rozhodli se, že budou sázet na nadějné odchovance. Fotbalová Sparta překvapila. Letošní přestupové období razí úplně jinou taktiku než minulý rok. A může za to i italský trenér Stramaccioni!

Minulé léto Sparta za velké peníze přivedla jedenáct posil. Většinou šlo o zkušené borce ze zahraničí. Velká část z nich ale nepřesvědčila.

Postupně tyto hvězdy z ciziny začaly přicházet o svá výsostná postavení. Mandjeck či Janko odešli například už po půl roce. Mavuba končí teď. Klub by se nebránil ani odchodu drahého Izraelce Ben Chaima či „skleněného“ stopera Kayi. A Sparta pomalu, ale jistě přechází z projektu „internacionalizace“ na jakýsi úsporný mód, kde hlavní roli hrají nadějní odchovanci.

Tím, kdo majitele Sparty Daniela Křetínského jaksi naučil utáhnout kohoutek, je paradoxně italský trenér Andrea Stramaccioni, který na Letnou zamířil minulé léto, přitáhl si kupu drahých posil a po necelém roce s ostudou z České republiky zmizel.

On totiž vedení Sparty včetně miliardáře Daniela Křetínského přesvědčil, že je potřeba sáhnout hluboko do kapsy a přivést předražené posily z ciziny. A Křetínský mu uvěřil.

Stramaccioni to ve Spartě natolik pohnojil, že přesvědčil miliardáře Křetínského, aby začal raději šetřit.

Jenže ze všech drahých investic se prosadil jen Rumun Stanciu a i ten má určité rezervy. Například to, že nevydrží odehrát snad jediný zápas „na nejvyšší stupeň“. Po hodině hry jako by už nemohl a z jeho bídných výkonů ve druhém poločase se už pomalu stává tradice.

Není tak divu, že Křetínský a spol. si řekli, že projekt, který spočívá v tvoření týmu plném drahých hvězd, není zrovna ideální nápad. 

Na místo předraženého kouče Stramaccioniho tak už před nějakým časem dorazil český trenér Hapal, kterému velí z pozice sportovního ředitele Zdeněk Ščasný, bývalý sparťanský lodivod.

A právě Ščasný, který společně s Hapalem skládá kádr pro příští sezonu, si před nedávnem v médiích postěžoval, že klubový boss Křetínský již příliš nechce investovat do nových posil. 

Bodejť by ne, po jedné z nejhorších sezon v novodobé historii Sparty, která zároveň vstoupí do historických análů jako jednoznačně nejnákladnější. To by se příliš investovat do dalších předražených cizinců nechtělo nikomu.

Křetínský začíná šetřit. A může za to Ital Stramaccioni!

Drahá cesta nevyšla, proto přichází plán B. Sparta hodlá sázet na vlastní talentované odchovance. Na hrotu se očekává, že šanci dostane kanonýr Matěj Pulkrab, který minulou sezonu úspěšně hostoval v Liberci. 

Na pravém beku, kam Sparta lákala reprezentanta Vladimíra Coufala, který nakonec dal přednost konkurenční Slavii, se Ščasný a spol. rozhodli dát šanci mladičkému Wiesnerovi.

„Chtěli jsme zvýšit konkurenci a měli jsme v hledáčku několik pravých obránců z Česka i ze zahraničí, z různých důvodů to ale nedopadlo. V našich plánech ale od začátku figuroval i Wiesner a nakonec jsme se rozhodli, že s ohledem na kvalitu, kterou u Wiesnera vidíme, nebudeme kupovat hráče ze zahraničí. Dáme mu šanci, aby to byl právě on, kdo u nás zvýší konkurenci na tomto postu,“ nechal se slyšet Ščasný pro klubový web.

Nejspíše v něm vidí nového Pavla Kadeřábka, který stejně jako Wiesner začínal coby krajní středopolař a ne a ne se ve Spartě chytit. Potom ale přišel geniální tah a z Kadeřábka se rázem stal jeden z nejlepších ofenzivních beků ligy. Dnes hraje za německý Hoffenheim a zájem o něj mají slavné evropské velkokluby, například italský AS Řím.

Od odchodu Kadeřábka Sparta právě pravého obránce marně hledá. A možná že přišel čas zkusit něco, co už jednou vyšlo a nestojí to ani halíř!

Nakonec se zdá, že angažmá italského břídila Stramaccioniho na Letné nemusí být vnímáno jen jako zlo. Jeho obří neúspěch spojený s utracenými stamiliony Daniela Křetínského nejspíše přesvědčil, že existuje i jiná, a dost možná i lepší, cesta.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:46 středa 17. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 200
  • 197
  • 192
  • 170
  • 169
  • 16