Jako za Stramaccioniho. Sparta je trapná, ale v klidu. Má přece nejlepší tým…

Kde je dno? Fanoušci Sparty by už na něj rádi narazili. Zápas na Slovácku, kde klub ztrácející hrdost prohrál 1:2, připomínal peklo. Dvě červené karty, dvě zahozené penalty. V hlavní roli byl Guélor Kanga, prý nepostradatelná hvězda.

Vloni se celé Česko smálo Spartě a jejímu trenérovi Andreovi Stramaccionimu. Hezky vypadal, hezky povídal, fotbal stál za prd. Výsledky také.

To se změní, vzkazovalo vedení z Letné.

Realita? Tým, který vede ve dvojroli trenéra a sportovního ředitele Zdeněk Ščasný, je na tom po sedmnácti kolech ligy úplně stejně jako za italského mluvky.

Trenér a sportovní ředitel Sparty Zdeněk Ščasný viditelně neví kudy kam.

Má stejný počet bodů, jedenatřicet, vyhrál stejný počet zápasů – devět. Nezískal ani 60 procent bodů, které mohl. Za Plzní a Slavií, vedoucím duem ligy hlavními favority na titul, jasně zaostává.

A to přesto, že Ščasný řekl: „Máme lepší mužstvo než Slavia.“

Dobrý vtip…

To by znamenalo, že má Sparta nejlepší mančaft ligy. A to fakt nemá. Dobrý tým by totiž rozhodně nepředvedl to, co Sparta dokázala v sobotu večer na Slovácku. Byla to parodie, neuvěřitelná záležitost.

Slovácko slaví, porazilo Spartu. Nic na tom nezměnil ani Benjamin Tetteh.

Takže rychlá rekapitulace: Pražané přijeli na hřiště soupeře, který hraje o záchranu. Nedávno vyhodil trenéra. Vedli 1:0, byť domácí byli v prvním poločase lepší. Zdálo se, že uspějí, i když Guélor Kanga zazdil penaltu. Jenže přišel kolaps.

V 78. minutě se Kanga ohnal loktem po soupeři a byl správně vyloučen. Za chvíli domácí vyrovnali. V 88. minutě, ve chvíli, kdy byla Sparta v klidu, protože její brankář Milan Heča držel míč v rukavicích, ťukl Eldar Čivič čelem do obličeje domácího Jana Kuchtu. Nebyla to žádná velká rána, ale pravidla řeší už úmysl. Takže penalta a druhá červená karta. Slovácko šlo do vedení.

Tím však sparťanský zmar neskončil. V 95. minutě dostali Letenští šanci na vyrovnání, kopali penaltu. Jenže Mihailo Ristič ji poslal až na tribunu.

Sparťan Mihailo Ristič poslal penaltu vysoko nad bránu. Přitom mohl na Slovácku v poslední minutě vyrovnat.

Tenhle pokutový kop může být symbolem úpadku a anarchie v mužstvu.

Ne kvůli tomu, že ho Ristič zahodil. To se stane. Kopat penaltu v poslední minutě, to je rána pro srdce i hlavu. Ale kvůli chování ostatních. Ristič vůbec neměl sebrat míč. Na hřišti byl nějakých pět minut, během podzimu jen seděl mezi náhradníky. Na Slovácku nastoupil vůbec poprvé.

„Pokud červené karty byly oprávněné (byly, pozn. red.), je to obrovská nedisciplinovanost, která vrcholí tím, že jde na druhou penaltu hráč, který je na hřišti dvě minuty, zatímco zkušení se otočí a jdou pryč. Co k tomu říct? Ten zápas se neměl prohrát, ale prohrál,“ soptil Ščasný.

Druhou červenou kartu pro Spartu dostal na Slovácku Eldar Čivič.

Samozřejmě, on už nemohl zasáhnout, těžko mohl řvát na hráče: „Ty kopej, ty ne.“

Jenže do takové situace dovedl mužstvo hlavně on. Vsadil na špatné lídry. Gabonec Kanga je sice výjimečný fotbalista, ale hlavně solitér, který nerespektuje nikdy nikoho. Na podzim už nasbíral osm žlutých karet, takže kvůli disciplíně nehrál už tři utkání. Teď dostane další trest. 

Rumun Nicolae Stanciu rovněž dostal (v Plzni) jednu nesmyslnou červenou, především ale upadá herně. Minulý týden nedal penaltu proti Jablonci, na Slovácku byl mimo hru.

Ti dva přitom mají Spartu postavit do latě, táhnout mentálně i herně. Tedy podle představ klubu z Letné. A samozřejmě Ščasného.

Viditelně toho nejsou schopni. Stejně jako Ščasný není schopen vytvořit ze Sparty fungující mančaft.

Kdo ho vyhodí? On sám sebe těžko…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:22 pondělí 1. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 21
  • 19
  • 6
  • 4
  • 3