Sparta, Slavia nebo Plzeň? Kdo z mocných ovládá rozhodčí?

Finále podzimu ve fotbalové lize se blíží, v neděli se hraje zápas Plzeň–Slavia. Jasně, měla by rozhodovat forma hráčů, ale jsme v Česku, že ano. Vliv rozhodčích na výsledky je i nadále až příliš silný. Komu nejvíce pomáhají z trojice mocných Sparta, Slavia, Plzeň?

Ať je to, jak je to, nejsilnější v zákulisí je podle první třetiny ligy stále Plzeň.

O jejích dlouhých prstech se vyprávějí legendy, stále se naráží na to, že hlavní záporák celého českého fotbalu a muž, který si nárokuje vládu nad sudími, tedy Roman Berbr, je z Plzně.

Viktoria spojení odmítá. Na druhou stranu zaměstnává Františka Myslivečka, bafuňáře, o něhož se velmi drsně otřela poslední velká korupční aféra, jejímž symbolem byl Ivan Horník.

Ale pojďme na trávník, například na poslední zápas Plzně. Viktorka vyhrála v Karviné 3:1, jenže… Jenže ve druhé půli byli domácí lepší a vyrovnali na 2:2, což ale zatrhl sudí Zbyněk Proske.

Situaci si můžete na videu prohlédnout po jeho osmé minutě.

Arbitr rozhodl, že Tomáš Wágner fauloval Davida Limberského. Ano, útočník na kontroverzního obránce sáhl rukou, ale důvod, proč se Limberský skácel, to nebyl.

Zadák prostě pád přifilmoval. Chlap s jeho zkušenostmi, silou a jedenaosmdesáti kilogramy může takový souboj v pohodě ustát.

Ale co, prostě si nechal pomoci od Proskeho. „Co pískl, to musí říct rozhodčí. On si pískal svůj zápas, jel si svoje úplně v klidu. Nechci jeho výkon hodnotit, ale pískl faul, který má před sebou pomezní a nic nemával,“ lamentoval po utkání Wágner, mimochodem bývalý hráč Plzně.

Proske Viktorii pomohl, zastavil tlak domácích. Navíc to nebylo poprvé, kdy byl plzeňskému celku k ruce. Před čtyřmi roky ukončil první poločas duelu v Jihlavě v době, kdy se ještě nenaplnila pětačtyřicátá minuta. Jen tak mimochodem, domácí Haris Harba v tu chvíli upaloval sám na gólmana Matúše Kozáčika.

Asi nikoho proto nepřekvapí, že je Proske považován za jednoho z hlavních Berbrových koní, jeho moravskou spojkou.

Takhle letmý kontakt Tomáše Wágnera se zády Davida Limberského posoudil sudí Zbyněk Proske jako faul. Neplatil kvůli tomu gól Karviné proti Plzni.

Zářez Karviné byl poslední pomocí Viktorii na cestě ke dvanácti vítězstvím ve dvanácti duelech. Jsou tady však i další podivnosti.

Dvě jsou spojena se jménem útočníka Marka Bakoše. Na Spartě zahrál chvíli před koncem za stavu 1:0 pro Plzeň rukou ve svém vápně, přesto domácí nekopali penaltu. V Jihlavě zase jasně nedovoleně atakoval soupeře v nastaveném čase. Místo faulu a míče pro domácí kopala Plzeň roh. Po něm rozhodla o výhře – gól dal, samozřejmě, Bakoš.

Takže se mohlo stát, že místo tří vítězství (Jihlava, Sparta, Karviná) by měla Plzeň tři remízy, prostě o šest bodů méně. Její náskok na Slavii by rozhodně nebyl jedenáctibodový.

Jak je na tom ve vztahu se sudími právě Slavia? Pavel Orel jí skandálně pomohl na začátku sezony proti Teplicím. Pískl ruku Tomáše Vondráška, zadák přitom hrál hlavou.

Superminelu přiznali i sami slávisté, a to prostřednictvím tweetu šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka. „První penalta nebyla a vítězství touto formou mi vadí. Na dnešní zápas nemůžeme být pyšní. Omluva do Teplic.“

Na druhou stranu slávistům sudí uškodili v derby se Spartou, když neuznali jasný gól Milana Škody. Tady se najde polehčující okolnost – tenhle průšvih nakonec neměl vliv na výsledek, to byla klika.

Spartě pomohl soudce Pavel Královec v posledním utkání s Baníkem. Komise rozhodčích ho sice nepokárala, ale penalta pro Pražany za souboj Josefa Šurala s Oleksanderem Azackým byla, řečeno slovy klasika, hodně přísná.

Přesto v případě Sparty i Slavie není pomoc rozhodčích tak výrazná jako u Viktorie. Ta prostě i dál vládne. Bude tomu tak i v neděli ve střetu se Slavií?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 čtvrtek 1. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 15
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6